Ново научно изследване разкрива потенциална връзка между ранните инфекции в живота и риска от развитие на сърдечносъдови заболявания по-късно в зряла възраст, предлагайки възможности за целенасочена интервенция.

 

Проучването е ръководено от Детския изследователски институт на Мърдок - MCRI и е публикувано в eLife.


 

Изследователите са установили, че повишените маркери на възпаление и промените в метаболизма - по-конкретно промените в начина, по който клетките на тялото преработват храната в енергия, наблюдавани при предразположени към инфекции бебета, приличат на маркерите при възрастни с повишен риск от развитие на на сърдечносъдови заболявания.

 

Изследователят от Мърдок, д-р Тоби Мансел, пояснява, че откритията предполагат, че въздействието на кумулативните инфекции в ранна детска възраст може да предразположи впоследствие възрастните към по-висок риск от сърдечни заболявания, затлъстяване, инсулт и диабет тип 2.

 

Рискът от сърдечносъдови заболявания при възрастни може да се натрупва още от ранна детска възраст, поясняват учените.

 

Известно е, че бебетата са предразположени към инфекции.

 

Това причинява възпаление - ключов кардиометаболитен рисков фактор.

 

Въпреки това връзката между инфекциите, възпалението и метаболитните профили в ранна детска възраст остават недостатъчно проучени до това проучване.

 

Проучването се е провело с участието на 555 бебета от Barwon Infant Study - съвместен проект между Barwon Health, Murdoch Children's и Deakin University, като инфекциите при бебета са били проследявани в продължение на 12 месеца.

 

При изследването е установено, че честите инфекции при бебета до 12-месечна възраст са свързани с повишени маркери на възпаление и промени в метаболитните профили, които влияят върху това как тялото обработва мазнините, протеините и въглехидратите.

 

Учените поясняват, че инфекциите са били признати като потенциален рисков фактор за сърдечносъдови заболявания.

 

Проучването има важна клинична стойност, тъй като изследването предлага възможности за предприемане на мерки за ранна превенция, като например идентифициране на видовете инфекции и определяне на децата с най-висок риск.

 

Друго важно откритие е как тези рискове могат да бъдат предотвратени чрез различни интервенции още в ранна възраст.

 

Предпазните мерки могат да включват насърчаване на кърменето, осигуряване на навременни ваксини и подкрепа на семействата, така че да могат да осъществят лечението в домашни условия в случай на инфекция и последващото ефективно проследяване.

 

Референции:

https://medicalxpress.com/news/2022-05-potential-pathway-linking-infant-infections.html

https://dx.doi.org/10.7554/eLife.75170