По-голяма част от микроорганизмите, представители на род Neisseria, са част от нормалната микрофлора на орофаринкса. Само два представителя на рода са патогени при човек. Това са N. meningitidis и N. gonorrhoeae. Силно чувствителни са към изсушаване, охлаждане и въздействие на слънчевата светлина.

 

Neisseria gonorrhoeae


 

Причинител на гонорея. От нея боледува само човек. Обикновено основен резервоар на инфекцията са инфектирани индивиди без проявени симптоми. Предаването се осъществява при сексуален контакт. По-чести инфекции причинени от N. gonorrhoeae:

  • Уретрит - характеризира се с гнойно течение от уретрата, както и болезнено уриниране. Възможни са усложнения като простатит и задебеляване на уретрата.
  • Ендоцервицит - характеризира се отново с гнойно течение от вагината, както и болезнено уриниране.
  • Гноен конюнктивит;
  • Фарингеална инфекция - протича с гнойна ексудация.

За лечение на N. gonorrhoeae се използват Цефалоспорин от III-та генерация. За предпочитане се прилага Ceftriaxone. Възможна е и комбинация с препарат от групата на хинолоните и Doxycycline.

 

NEWS_MORE_BOX

 

Neisseria meningitidis

 

Предизвиква менингит и менингококцемия. Боледува само човек. Бактериите се разпространяват по въздушно-капков път. По-често срещано е при деца под 5-годишна възраст. Клиничната картина характеризира с нарушено общо състояние. Основните симптоми са свързани с главоболие, вратна ригидност и повръщане.

 

Менингококцемията протича с тромбози на малките кръвоносни съдове.

 

Waterhouse–Friderichsen синдромът се появява като усложнение - характеризира се с развиване на надбъбречна недостатъчност, обширни подкожни кръвоизливи, температура и състояние на шок. Смъртността е висока.

 

За лечението на N. meningitidis се използва Penicillin G. Като алтернатива на лечението с Penicillin G се използва Цефалоспорин III-та генерация (Ceftriaxone).1886