Индийският лекарствен регулатор издаде одобрение за спешна употреба на първата в света ДНК ваксина срещу COVID-19, разработена от индийската фармацевтична компания Zydus Cadila.

 

Тя ще се прилага при възрастни и деца над 12 години, предава Ройтерс.


 

Според здравните регулатори това ще даде тласък на програмата за ваксинация в Индия, която има за цел да обхване всички отговарящи на изискванията за ваксиниране до декември. Това ще е първата ковид ваксина в страната, одобрена за приложение при юноши под 18 години на фона на засилващото се разпространение на коронавируса в някои индийски щати.

 

Ваксината ZyCoV-D използва плазмиди, или малки участъци от ДНК, които съдържат генетичната информация, за да може тялото да произведе специфичния вирусен (спайк) протеин на вируса, който имунната система разпознава и реагира.

 

Това е първата в света ДНК ваксина, одобрена за приложение върху хора. Някои ДНК ваксини са одобрени в САЩ за употреба при животни, например ваксината срещу рак на кожата за кучета.

 

За разлика от повечето ваксини срещу COVID-19, които се прилагат в две или дори в една доза, ваксината ZyCoV-D се прилага в три дози.

 

Производителят на генерични лекарства Zydus Cadila има за цел да произвежда 100 млн. до 120 млн. дози от ваксината ZyCoV-D годишно.

 

Ваксината на Zydus Cadila, разработена в партньорство с катедрата по биотехнологии в Индия, е втората индийска ваксина, получила одобрение за спешна употреба в страната след Covaxin на индийската фармацевтична компания Bharat Biotech.

 

От Zydus Cadila обявиха през юли, че ваксината му срещу COVID-19 е ефективна срещу новите коронавирусни варианти, особено срещу варианта Делта. Тя ще се прилага с апликатор без игла, за разлика от традиционните ваксини, поставяни със спринцовки.

 

Ваксината ZyCoV-D е шестата, разрешена за употреба в страната, където само около 9% от цялото население е било напълно ваксинирано досега, според данните на института Джон Хопкинс.

 

Фармацевтичната компания Zydus Cadila е подала молба за регулаторно одобрение на същата ваксина, но в две дози, през юли. Резултатите от междинното проучване показват, че ваксината има ефикасност от 66,6% след клинично изпитване с участието на 28 000 доброволци от цялата страна.