Химиотерапията е като атомната бомба на онкологията, защото цели унищожаването на раковите клетки, но като всяко оръжие с по-масивно действие, тя атакува и околните структури – космените фоликули, ноктите, кожата. Не трябва да забравяме и негативното въздействие върху храносмилателната система и появите на гадене и повръщане.

 

Имунотерапията не атакува самите ракови клетки, а стабилизира и засилва организма, за да може да се справи самият той срещу тумора.


 

Обикновено имунната система разпознава преканцерозните и канцерозните промени в клетките и ги елиминира. Но тези клетки понякога се променят и получават различни свойства, които потушават имунната система.

 

Стратегията в борбата срещу раковите клетки се състои в „събуждането“ на имунната система, стимулирането на Т-лимфоцитите – левкоцити, които могат да унищожат раковите клетки, обяснява проф. Мари Уисле, пневмо-онколог, завеждащ отделението по торакална онкология в болница Кошин, в Париж.

 

Някои пациенти, които до вчера са се чувствали в безизходица, днес вече могат да бъдат обнадеждени за живота си, благодарение на това ново революционно лечение.

 

Имунотерапията увеличава двойно продължителността на живота, в сравнение с химиотерапията. При всеки един от пет болни, ефикасността дори е още по-голяма. Въпреки това, тази ефективност е показана само при 20-40% от пациентите, пояснява проф. Уисле.

 

Имунотерапията се прилага венозно, на всяка втора, четвърта или шеста седмица в рамките на две години. Тя се понася добре, без косопад, гадене или значителна умора. Рядко се наблюдават странични ефекти, които се появяват при свръхстимулацията на имунната система и не могат да бъдат овладени.

 

Проф. Уисле подчертава, че когато лечението се оказва ефикасно и не е съчетано с химиотерапия, пациентите могат да водят нормален начин на живот, да участват в лични и професионални начинания, което ще е революционен момент в лечението на пациенти с ракови заболявания.

 

В наши дни имунотерапията позволява да се третират някои локални или метастатични онкологични заболявания – меланом, белодробен рак, рак на бъбреците, на пикочния мехур, на червата, характеризиращ се с генетична нестабилност, някои ракови заболявания на гърдата, известни още като „тройно отрицателни“.

 

Повечето трудове, представени тази година в Asco – най-мащабният международен конгрес по онкология, показват, че раковите заболявания в по-начален стадий биха могли ефективно да се лекуват с имунотерапия, което отваря много перспективи и надежди в тази насока.

 

Най-голяма надежда предизвиква идеята за лечението на ракови заболявания чрез хирургична интервенция и имунотерапия, без да се прибягва до химиотерапия.

 

Източници:

www.lefigaro.fr