Алергията към яйца е една от най-разпространените хранителни алергии и обикновено се появява още от най-ранна детска възраст. Консумацията на яйца или продукти съдържащи яйца могат да доведат до сериозен алергичен шок и дори фатален изход.

 

Възможно е с възрастта алергията да изчезне, но в повечето случаи алергията е активна до края на живота.


 

Университетът в Северна Каролина е един от участниците в проучването, посветено на лечението на този вид алергия. В проучването вземат участие 55 участници на възраст от 5 до 11 години, които са алергични към яйца. 40 участници получават орална имунотерапия и 15 души получават плацебо.
 

Лечението се провежда в продължение на 4 години. През това време участниците били тествани за чувствителността им към яйца. Пациентите, които били считани за „излекувани“ получили около 2 чаени лъжички чиста яйчна маса, в резултат на което те не проявили алергични реакции.

 

При тези пациенти била спряна оралната имунотерапия и били тествани отново. Тези от тях, които не проявили чувствителност към яйца били считани за трайно излекувани.

 

След приключване на имунотерапията, пациентите трябвало да опитат яйца под различна форма – варени, бъркани или като част от печива и други храни. Като тези храни се включвали постепенно към менюто им. Пациентите трябвало да докладват след лечението какво количество яйца консумират и дали проявяват чувствителност.

 

След края на проучването 50% от участниците били класифицирани като напълно излекувани, 28% били с намалена чувствителност към яйцата и 22% от пациентите запазили алергичното си състояние. 100% от напълно излекуваните твърдят, че след лечението с оралната имунотерапия, могат да консумират яйца под всякаква форма без последващи усложнения.

 

Резултатите от проучването допълнително подкрепят ефективността и безопасността на терапията, която може да се прилага успешно при деца и младежи с цел потискане на алергията им към яйца. Алергия към основни храни може сериозно да влоши качеството на живот на страдащия.