Лекарствата, които стимулират функцията на имунната система са най-търсени през зимните месеци. В зависимост от вида на имуностимулаторите, те могат да се използват превантивно, или по време на разгърната клинична картина. В последния случай ролята им е да намалят продължителността и тежестта на заболяването.

 

Много често предписван продукт е Inosine, табл. 500 мг за възрастни и сироп – педиатрична форма. Inosine проявява имуностимулиращ ефект като засилва синтеза и активността на белите кръвни клетки (лимфоцити), засилва активността на редица ензими, участващи във важни биохимични процеси.


 

Освен добър имуностимулатор той проявява и противувирусен ефект. Потиска развитието на вирусите и така намалява симптомите и продължителността на инфекцията. Ефикасен е при остри респираторни вирусни инфекци, при заушка, варицела, херпес, дребна шарка.

 

Дозировката се определя от телесното тегло – 50мг/кг телесно тегло, не повече от 4г. Inosine за 24ч., прилагани в 3-4 дози през деня, преди храна.
 

Противопоказан е при пациенти с подагра, възможно е да повиши нивата на пикочна киселина.

 

Като превантивно средство приемайте Inosine само след консултация с лекар в избрана от него дозировка!

 

NEWS_MORE_BOX

 

Полимикробни имуностимуланти (ваксини).Те представляват смес от лиофилизирани бактерии – най-честите причинители на респираторните инфекции през зимата. Използват се превантивно като специфични имуностимуланти. Предлагат се под форма на таблетки, капсули и прахчета в дозировка за деца и възрастни. Схемата, по която се приемат, е специфична за конкретния продукт и се определя от лекар.

 

Поливитаминни имуностимуланти. В аптеката можем да намерим изобилие от поливитаминни продукти в различни форми – таблетки, сиропи, желирани бонбони и т.н. Поливитамините имат по-скоро превантивен характер. Препоръчва се дву- или тримесечен курс преди активния вирусен сезон. Комбинацията от мултивитамини и минерали в тези продукти стимулира неспецифичния имунитет и засилва естествените съпротивителни функции на организма. За гарантирана ефективност на продуктите предпочитайте обикновените таблетки мултивитамини пред ефервесцентните. И се доверявайте на марки с доказано качество.

 

Хомеопатични имуностимулатори. Хомеопатията също дава добри възможности за повишаване на имунитета. Тя е изключително подходяща при бременни, кърмачки и бебета. Посъветвайте се с вашия фармацевт или хомеопат какви хомеопатични продукти можете да използвате.