Есента, традиционно, е времето на имуностимулаторите. Много хора ги използват, за да засилят имунитета си и да избегнат честите и тежки разболявания през зимния сезон. В момента в аптеките можем да открием изобилие от имуностимулатори. Ето най-често предписваните и използвани от пациентите.

 

Мултивитамини. Те традиционно са един от най-предпочитаните продукти за имуностимулиране. Витамините са органични вещества, необходими за нормалното функциониране на клетките ни.


 

Те засилват и имунната защита, а липсата им може да намали устойчивостта на организма на вирусни и бактериални инфекции. Есента и зимата са сезони, в които не можем да си набавяме необходимите ни витамини и минерали чрез храната.

 

За това често се налага допълнителен прием. За препоръчване е мултивитамините да се приемат на гладно (ако пациентът няма стомашни проблеми), в продължение на няколко месеца.
 

Бета глюкани. Те са полизахариди изключително полезни за здравето ни. Понижават нивата на лошия холестерол, подобряват метаболизма, а също са и мощни имуностимулатори. Те повишават имунната защита като засилват активността на специфичните имунни клетки, наречени макрофаги.

 

Те прихващат и унищожават, попадналите в организма вируси и бактерии. Скорошни проучвания показват значително намаляване на лигавичните инфекции при употреба на бета глюкани. Гъбите са богат източник на ценните полизахариди. Бета глюкани, можем да намерим и като хранителни добавки.

 

Коластра. Коластрата е първото мляко, което се отделя от млечните жлези след раждане. Не случайно кърменето е толкова полезно за бебето. Коластрата защитава младия организъм от инфекции, подпомага качване на мускулната маса, повишава физическата сила, благоприятства физическото развитие и т.н.

 

В коластрата се съдържат множество съставки – имуноглобулини – те неутрализират вируси и бактерии в храносмилателната и дихателната система, цитокини – засилват имунната система и нейната продължителност на действие, лактоферин – гликопротеин, който подпомага унищожаването на вирусите и бактериите, както и голям брой витамини и минерали.

Коластрата, която се предлага като хранителна добавка се произвежда от краве мляко.

 

Лактоферин. Той е гликопротеин, функциониращ като основен елемент на вродения имунитет. Той действа както имуностимулиращо, така и при разгърната клинична картина на вирусни и бактерилани инфекции. Лактоферинът потиска бактериалния растеж и подпомага оздравяването.