Нивото на неутрализиращи антитела срещу коронавируса бързо намалява след инфекцията, но количеството на В-клетките се запазва, става ясно от публикация в Nature 1.


Констатацията е направена след анализ на данните от 87 пациенти половин година след преболедуване на Ковид. 


Според авторите В-клетките са способни да реагират на коронавируса, като предизвикат бързо синтез на антитела срещу него. Въпросните антитела се оказват по-силни, отколкото формиращите се непосредствено след коронавирусната инфекция. Те са по-устойчиви към мутациите на шиповидния протеин. Благодарение на последния вирусът прониква в клетките на гостоприемника. 


От това, че нивото на В-клетките се запазва, учените от Лабораторията по молекулярна имунология на Университета "Рокфелер" предположили, че в организма остават частици от коронавируса. За да проверят хипотезата си, те провели биопсия на тънкото черво на 14 от участниците в проучването. Протеини на пандемичния коронавирус се открили при петима.

 

Възможно е заради вирусните частици, намиращи се в тънкото черво, имунната система да продължава да поддържа нивото на В-клетките. 
На този етап не е ясно дали само вирусните частици, намерени в тънките черва, играят такава роля или такива се намират и в други тъкани в организма. 


Според изследователския екип В-клетките могат да се запазят продължително време при наличието на вирусните антигени. Отделяните от тях антитела имат потенциала да предотвратят повторно инфектиране.


Според друг научен екип В-клетките могат да се съхранят в кръвта на преболедувалите ковид не по-малко от осем месеца. Тяхното заключение е публикувано през декемри в Science Immunology 2.


При инфекция имунната система започва да произвежда антитела срещу причинителя ѝ. Антителата могат да неутрализират вирусите и да предотвратят повторно инфектиране. Но концентрацията на антителата срещу коронавируса, по данни от последни изследвания, падат много бързо. За 36 дни тяхното количество намалява два пъти 3.


В кръвта обаче остават да действат специализираните В-клетки – клетките на паметта, В-лимфоцитите. Те също са способни да разпознаят SARS-CoV-2, вследствие на което бързо да задействат синтеза на антитела срещу него в организма.


Източник:

1. https://www.nature.com/articles/s41586-021-03207-w

2. https://immunology.sciencemag.org/content/5/54/eabf8891

3. https://www.nejm.org/doi/10.1056/NEJMc2025179