Проучване на британски учени показа, че делът на хората с антитела, които предпазват от SARS-CoV-2, е намалял с една четвърт в рамките на три месеца.

 

Изследването подкрепя тезата, че естественият имунитет може да отслабне за месеци.


 

Достатъчно голяма част от населението трябва да има защита срещу вируса, за да спре неговото предаване, съгласно теорията за колективния имунитет.

 

Проучването на Imperial College London показва, че броят на хората с антитела след прекарана коронавирусна инфекция е намалял с 26,5% само за три месеца: от 6% от населението през юни на 4,4% през септември.

 

Резултатите от анализа, в който участват 365 хил. души, показват спад в имунитета в месеците след първата вълна на епидемията. Те поставят под съмнение и ефективността на евентуална ваксина срещу коронавирус.

 

Предишни проучвания също показаха, че имунитетът срещу коронавируса може да бъде краткотраен.

 

Изследването на британските учени се опира на хипотезата, че реакцията на имунната система към новия коронавирус е подобна на тази към грип и други коронавируси.

 

От изследователския екип обаче посочват, че положителният тест за антитела не означава, че човек е защитен срещу коронавируса.

 

Остава неясно какво ниво на имунитет осигуряват антителата и колко дълго трае той.

 

Някои учени поставят под въпрос значението на антителата, като твърдят, че има клетки, които не се откриват чрез тестове, които обаче също имат важна роля за имунитета.


Британските учени установяват, че е налице спад в нивата на антителата във всички възрастови групи. Най-малък е при хората на възраст от 18 до 24 години, а най-голям – при възрастните над 75 години.

 

По-голям спад на антителата се наблюдава и при хората с асимптомна инфекция, в сравнение с тези, които имат симптоми.

 

Тестването се е извършило чрез бърз кръвен тест за откриване на коронавирусни антитела. При наличие на такива се смята, че човек е бил заразен преди това с вируса. Някои експерти поставят обаче под въпрос точността на тези тестове.

 

Съавторът на проучването и ръководител на отдела по инфекциозни болести в Imperial College London Уенди Баркли посочва, че сезонните коронавируси, които циркулират всяка година, могат да заразят хората отново шест до 12 месеца след прекарана инфекция.