Дългосрочните данни от проучвания в Северна Италия показват, реинфекцията след възстановяване от COVID-19 е много рядка и имунитетът при преболедували пациенти може да бъде дълготраен.


Естественият имунитет, който се формира след преболедуване със SARS-CoV-2 изглежда дава защитен ефект поне в рамките на година. Този период е сходен със защитата, съобщена в последните проучвания върху имунитета след ваксина, според екипа, ръководен от д-р Никола Мумоли от болница Форнароли в Магента, Италия.


Констатациите, които се основават на здравните досиета на повече от 15 000 души, са публикувани на 28 май в списание JAMA Internal Medicine.Въпреки обнадеждаващите резултати все още има важни причини хората, преминали през COVID-19, да се ваксинират казват експертите. На първо място не е ясно колко дълго трае естественият имунитет след възстановяването на COVID-19, а освен това не е ясно доколко имунитетът, базиран на болести, предпазва от нови варианти на SARS-CoV-2.


Постигането на стаден имунитет чрез естествена инфекция е дълъг и болезнен процес и в исторически план единственото човешко заболяване, което е унищожено - едрата шарка, е премахнато чрез ваксинация, а не чрез естествена инфекция.


В италианското проучване реинфекцията се определя като поява на нова инфекция най-малко 90 дни след преболедуване. Причината за този период е да се гарантира, че няма да има объркване относно следите от първата инфекция, която може продължително време да персистира.


В рамките на около една година след изследване 3,9% от лицата, които никога не са имали положителни тестове за COVID-19 в предишни изследвания, са имали антитела.


За разлика от тях, само 0,1% - петима души - от тези, които преди това са били заразени, са били регистрирани с реинфекция. Четирима от петимата пациенти са работили или са посещавали болници, отбелязват изследователите, предполагайки, че са имали особено висока потенциална експозиция на вируса. Само 1 от 5 реинфектирани пациенти е бил в тежко състояние, поради което се е наложила хоспитализация.


Нещо повече, реинфекцията обикновено се е регистрирала средно след 230 дни от първоначалното инфектиране, разясняват експертите в проучването.


Изследователите подчертават, че нищо от казаното до тук не означава ваксинациите да бъдат пропуснати.

 

Източници:

Immunity after COVID-19 illness may last at least 1 year (medicalxpress.com)
Protection Because of Prior SARS-CoV-2 Infection | Infectious Diseases | JAMA Internal Medicine | JAMA Network