Имунитетът след коронавирусна инфекция продължава 2 месеца. Данните все още са предварителни и очакват публикуване в medrxiv. Все още не е ясно колко дълго продължава този имунитет, тъй като продължителността на изследването е 2 месеца.

 

Придобитият имунитет наблюдават през това време бил стабилен. Както може да се предполага, при тежка форма на ковид вероятността да се образуват повече антитела е по-висока. По-големият вирусен товар предизвиква силна реакция, която и стимулира отделянето на по-големо количество антитела. Неприятното е, че между 2 и 8,5% от заболелите въобще не синтезират антитела. Според учените това вероятно се дължи на различните механизми на формиране на имунния отговор, чрез антигени или Т-клетки. 


Те предполагат също така, че при леко протичане на коронавирусната инфекция при малък вирусен товар тя може да се ограничи до лигавицата на дихателните пътища, където се активира секреторната имунна система, а не образуване на антитела.


В изследването се прави опит да се намери зависимост между силата на имунната реакция и етническата принадлежност. Учените регистрирали, че по-малко антитела образуват хората от европеидната раса, които и изкарват ковид по-тежко. При възрастните и пациентите с хронични заболявания се установил по-активен имунен отговор. 


На този етап все още е рано да се каже, колко време ще протича придобитият имунитет след прекарана коронавирусна инфекция. Има данни, че преболедувалите SARS през 2003 г. са със съхранен клетъчен имунитет за 11 години. 
Продължителността на имунитета срещу новия коронавирус е ключов момент за намирането на ефективно решение за справяне с настоящата пандемия. 


Ако човешкият организъм успява да изгради траен имунитет, то има надежда човечеството да излезе от настоящата криза в по-близък план, противното го оставя беззащитен на вируса, което ще наложи трайна промяна на начина ни на живот. Наличието на траен имунитет срещу коронавируса означава и че има голям шанс човечеството да съкрати срока на настоящата пандемия чрез ваксинация.


Към момента в света се разработват между 120 и 154 ваксини срещу COVID-19, като 10 от тях са навлезнали в етап на тестване при хора.