Наред с употребата на моноклоналните антитела и все по-успешните инхибитори на имунологичния чекпойнт, противораковите имунотерапии предлагат още една биологична алтернатива за раковото лечение – цитокиновите терапии.
 
Цитокините са сигнални протеинови молекули, произвеждани от белите кръвни клетки. Те пренасят информационни сигнали спомагащи и регулиращи реакциите на имунната система, възпалителните процеси и хемопоезата (кръвообразуването).
 
Два типа цитокини – интерфероните и интерлевкините имат лечебни свойства срещу раковите образувания, а трети – кръвотворните растежни фактори имат способността да противодействат на страничните ефекти от приема на химиотерапевтични лекарства.
 
Интерферон-алфа молекулата подсилва имунния отговор на тялото срещу ракови клетки, чрез свойството си да активира някои бели кръвни клетки, като дентритни клетки и клетки-убийци. Клетките-убийци произлизат от лимфобластите и съдържат микроскопични балончета, пълни с разграждащи ензими, способни да убиват ракови клетки или клетки, заразени с вирусни агенти.
 
Терапиите с интерферон-алфа могат също така да потискат растежа на раковите клетки и да стимулират самоунищожението им (апоптоза). Тези цитокинови молукели се използват в съвременната медицина и са одобрени за лечението на меланома (рак на кожата), Сарком на Капоши и някои ракови заболявания на кръвта.
 
NEWS_MORE_BOX
 
Подобно на интерфероните, интерлевкините също имат стимулиращи за имунитета функции. Интерлевкин-2 (IL-2) например, е един от основните растежни фактори, стимулиращи развитието на защитните Т-клетки и ускорява размножаването на бели кръвни клетки – не само на цитотоксичните Т-клетки, но и на клетките-убийци. Това засилва способността на имунната система да се бори с раковите образувания. 
 
IL-2 усилва и производството на антитела от В-клетките – с тяхна помощ се маркират по-ефективно туморните образувания и защитните клетки на имунитета ги откриват по-ефективно.
 
Алдеслевкин – синтетична форма IL-2 е одобрено терапевтично средство за лечението на метастазирали (пуснали разсейки) форми на бъбречния и кожния рак. Добавянето му към други имунологични терапии повишава антираковите им способности.