Човешкото тяло непрекъснато е заобиколено от милиони бактерии, вируси, спори и други микроорганизми. Те са буквално навсякъде – във въздуха, водата, по дрехите и повърхностите на всеки един ежедневен предмет.  Много от тях са потенциални патогени – болестотворни микроорганизми, които могат да проникнат в тялото и да причинят вреда. Защитата на тялото, спрямо тези нападатели е имунната система. Нейната основна функция е да намира чужди за тялото и вредящи клетки и да ги отстранява.
 
Имунната система включва специфични и неспецифични защити. Добър пример за неспецифична защита са кожата и стомашните сокове – те са еволюирали да спират не само един определен патоген, а огромно количество от тях. От друга страна, специфичната защита, позната и като имунитет, осигурява защита срещу точно определени патогени. Представители на тази специфична защита са бели кръвни клетки. 
 
Част от имунната система е и лимфната система – мрежа от тръбички и съдове, пренасящи лимфа. Тази система съдържа лимфната тъкан и всички структури, необходими за производството на лимфоцити. 
 
Имунната система условно се разделя на две части: наследствена и придобита. Наследствената включва всички защити, с които се тялото се ражда. Придобитата се развива заедно с тялото – след досег с определени патогени, тя не само реагира, но и „запаметява“ контакта с вредителя, реагирайки по-бързо при следваща среща. По този начин реакцията на тялото се ускорява значително.
 
NEWS_MORE_BOX
 
Придобитата имунна система е из цялото тяло. Кожата формира водоустойчива бариера, през която проникването на патогени е силно затруднено, но не невъзможно. Вътрешните кухини на тялото са покрити от мукозна мембрана – тъканен слой, обилно секретиращ лепкава слуз, която задържа бактериите далеч от тъканта. Стомашните сокове са силно киселинни – високата киселинност убива микроорганизмите, които приемаме с храната си. Слюнката помага за понижаване количеството бактерии в устата.
 
Ако някоя бактерия успее да премине тези защити, тя попада в кръвта, където я очаква следващата бариера – специализирани бели кръвни клетки и химикали, отделяни от защитни клетки и тъкани.
 
При по-тежки инфекции, когато се включва придобитата имунна система, се активират лимфоцитите не само в кръвта, но и тези в лимфните възли, далака и тимуса. 
 
За тях може да прочетете следваща седмица