С безвъзмездна помощ от Националния институт по здравеопазване в САЩ, изследователи от Университета в Колорадо проведоха изследване да научат повече за изключително ефективно упражнение, което е известно като Inspiratory Muscle Strength Training – IMST. То е създадено през 80-те години на миналия век. За целта се използва ръчно устройство, през което се вдишва. Това е едно изпитване на силата на мускулите, подпомагащи дишането. То може да се проведе в дома или офиса в рамките на няколко минути.

 

Резултатите от него – то оказва положително влияние върху кръвното налягане, тъй като го понижава и също подобрява когнитивната и физическата ефективност на тялото. По време на първите употреби на устройството от пациенти с белодробни заболявания, те го използвали по 30 минути на ден, за да подобрят капацитета на белите дробове


 

През 2016 г. обаче изследователите от Университета на Аризона публикуват резултати от проучване, за да видят дали само 30 минути инхалации на ден могат да помогнат на страдащите от обструктивна сънна апнея. След 6 седмици резултатите на участниците показаха, че дори е намаляло систоличното им кръвно налягане. Оказва се, че това понижаване на кръвното е два пъти повече, отколкото, ако се правят упражнения по аеробика или ако се пие лекарство за кръвно. 30-минутни тренировки по аеробика дневно понижават кръвното налягане само с около 5%.


За сметка на това с около половината от направените тестове, изследователите открили значителни понижения в кръвното налягане и подобрения във функциите на артериите благодарение на Inspiratory Muscle Strength Training – IMST. Участниците, които изпробвали IMST също са се справили по-добре в определени тестове за когнитивните способности и паметта. Същите са провели и тежки физически упражнения, като също са били в по-добра форма и са издържали по-дълго на бягащата пътечка спрямо останалите участници. 

 

От друга страна, изследователите подчертават, че тези открития са все още предварителни и са необходими повече изследвания. Те съветват хората преди да изпробват IMST да се консултират първо със своя лекар.