Американец е починал в следствие на самолечение с хлорохин фосфат срещу коронавирус, съобщава CNN. Неговата съпруга е в критично състояние, коментират от болничната система Banner Health, САЩ.


Болницата не дава подробна информация за това, какво се е случило, но в изявлението си е посочила, че „в рамките на 30 минути след поглъщане семейната двойка е изпитала незабавни ефекти, изискващи прием в най-близката болница.“


Хлорохинът стана популярен по цял свят след излизането на информацията, че се отчитат данни за ефект при лечението на тежко болни с Covid-19. Лекарството е одобрено за лечение от FDA за лечение на малария, лупус и ревматоиден артрит, но то не е одобрено от органа за лечение на коронавирус.Световната здравна организация също обяви, че предвид данните досега дава приоритет на клиничните изседвания на хлорохин за лечение на новата вирусната инфекция. Това обаче далеч не значи, че хлорохинът на този етап е лекарство, което действа подобно на аналгин срещу главоболие. За лечение на сериозно протичаща инфекция с ковид компетентни са само и единствено лекари в болниците, които непрекъснато получават актуална информация по каналите си за медикаментите, които могат да са от полза.


Призоваваме ви в никакъв случай, още повече в настоящите условия на пандамия, да не прибягвате до самолечение с медикаменти и препарати, за които сте чули по хилядите информационни канали и социални мрежи. Медицинската общност по света се е консилидирала и прави всичко възможно бързо да се открие адекватно лечение, което да спре вируса.


Единствената грижа, която в този момент можем да предприемем за себе си е да спазваме стриктно мерките, издадени от властите на страната. Спазването на физическа дистанция, високата хигиена и зорко внимание за собственото здраве и това на близките ни са от изключителна важност.


Следващата стъпка, която можем да преприемем в насока грижа за здравето си е да се стремим да се храним правилно, рационално и здравословно, доколкото това ни е възможно при настоящите условия. Избирайте пълноценни храни, които дават на организма витамини, минерали, антиоксиданти и протеини, които са съществени за нормалното функциониране на имунната ни защита.


Управляването на стреса е следващата стъпка, която се изисква от нас. Вече небезизвестно е, че стресът и тревожността рефлектират върху имунитета. Опитайте се да се движите у дома, за целта има редица програми, канали и блогове на инструктури, които могат да бъдат полезни с комплекси упражнения. Не забравяйте и че сънят е важно условие за поддържане на здравето. Той е отличен „преобразовател“ на стрес и тревожност, освен че възстановява загубените през деня „мощности“ на имунитета.


Приемът на допълнителни хранителни добавки, вкючващи витамин С, Д, А, Е, цинк, желязо, селен, също могат да от полза.


При хората на медикаментозна терапия е изключително важно да не прекъсват или занемаряват предписаното им от специалист лечение.


Опитайте се да спазвате всички препоръки на лекари специалисти по отношение контрола на кръвното налягане, кръвната захар или хроничното заболяване, което имате.


Проветрявайте често домовете си. На час по 5 минути или на 2-3 часа за повече, въпреки че е студено. 


В случай, че проявите симптоми на респираторна инфекция е важно да запазите трезво мисленето си. Следете състоянието си. Слевайте препоръките на личния си лекар. Изполвайте медикаментите, които той ви препоръча за вас конкретно, без да посягате до лекарства, за които чуват в информационния поток, породен от ковид пандемията или от междуличностни контакти.


Всички тези мерки ще помогнат много повече в момента, отколкото лекарство, което има токсичен ефект, когато не се използва по предназначение!


Що се отнася до хлорохина и хидроксихлорохина, в комбинация с азитромицин или не, нещата стоят така: някои изследвания предполагат, че лекарството може да бъде полезно срещу вируса. „Може да бъде“ е фраза, която се използва за предположения и отчитане на една възможна вероятност от много други. Изследванията на този етап са ранни и няма как да бъдат в по-напреднал стадий. Епидемията с COVID-19 започна през декември в Китай, обявена пандемия имаме приблизително от около месец. Клиничните проучвания отнемат време, което новият коронавирус не ни даде.


В момента по отношение на лекарства и лечение трябва да се слушат единствено компетентни експерти от най-високо ниво в медицината. Безспорен факт е, че дори ръководители на държави си позволиха коментари на лекарства и лечения, които дори високото им обществено положение предвид липсата им на медицински компетенции не им го позволява, ако искат да бъдат етични и действа отговорно. Уви, не всички разполагаме с вицепрезиденти като този на Тайван Чен Чиен-Джен, който е не просто учен, а учен епидемиолог и знае какво се изисква от него да прави в подобни ситуации. 


Бъдете здрави! Бъдете отговорни към себе си и близките си! Мислете трезво! Страхът и паниката не са добри учители!