Проучване на медицинския факултет на университета „Дюк“, Дърам, Северна Англия, открива връзка между високия холестерол и по-бързата прогресия на някои видове тумори.

 

Холестеролът е субстанция, която изпълнява разнообразни функции в човешкия организъм, като се открива в големи количества в клетъчните мембрани и кръвта и може да се синтезира в черния дроб или да бъде приет чрез храната.


 

Когато нивата на холестерол са големи се образуват натрупвания по кръвоносните съдове, които биват наречени плаки. Появата на въпросните плаки драстично увеличава риска от настъпване на инфаркт на миокарда или инсулт, тъй като разкъсването на плаката води до запушване на съда и прекъсване на кръвотока към съответната тъкан.

 

От известно време, освен за инфаркта и инсулта, се говори и за връзка между холестерола и раковите заболявания, като твърденията сочат, че дислипидемията и конкретно хиперхолестеролемията значително влошават състоянието при раково болни. Механизмът зад тези наблюдения обаче не бе ясен.

 

Предходни проучвания сочат, че растежа на естроген-зависимите тумори на гърдата, както и естроген-зависимите тумори на женската полова система се стимулира от високите нива на холестерола, тъй като някои негови деривати имат естроген-подобна функция и подхранват тумора.

 

С проведеното проучване, учените от „Дюк“ откриват, че холестеролът помага и на естроген-независими раковите клетки да се размножават, избягвайки от някои видове програмирана клетъчна смърт, което влошава прогнозата.

 

Резултатите показват, че 27НС, вещество, което е производно на холестерола при процеса на оксидация драстично увеличава скоростта на растежа на високо метастатични тумори.

 

Редовното излагане на раковите клетки на действието на 27НС води до метаболитен стрес в клетката, което и позволява да предотврати настъпването на клетъчна смърт чрез фероптоза.

 

Резултатите дават надежда за откриване на нови подходи в лечението на някои видове рак, но все още е твърде рано за да бъдат приложени в практиката новите открития. Учените споделят, че продължават проучването, за да разберат конкретните механизми, които стоят зад направените открития

 

Резултатите от проучването още веднъж доказват, че нездравословното и прекомерно хранене, затлъстяването и метаболитният синдром значително влошават риска и прогнозата на раковите заболявания.

 

Резултатите могат да бъдат открити в Nature Communications.

 

Източници:

https://www.nature.com/articles/s41467-021-25354-4