Ново проучване публикувано в края на миналата година, прави неочаквани разкрития. Изследователите са открили, че бактерията Porphyromonas gingivalis, която е основната причина за заболяванията на венците (гингивит, пародонтоза), е открита в мозъка на пациенти с Алцхаймер. За заболяванията по венците се знае, че се причиняват от бактериите, в плаката, която се натрупва между венците и зъбите. Тук възниква и възпалителният процес.

 

Проучването показва, че токсични метаболити, произвеждани от бактерията Porphyromonas gingivalis са открити и в мозъка и нивата на тези метаболити, наречени гингипаини са пряко свързани със заболяването. Това означава, че третирането на остатъчните метаболити на бактериите и навременното лечение на венечните заболявания би могло да предпазва от болест на Алцхаймер.


 

При лабораторно изследване Ян Потемпа, микробиолог от университета в Луизвил установява, че инфекцията води до повишаване нивата на бета-амилоидни плаки в мозъка, които са признак за Алцхаймер.

 

Все още няма лекарство, което да противодейства на гингипаините, но откриването им е стъпка в правилната посока и бележи прогрес в бъдещото лечение и превенция на заболяването.

 

В последните години учените започнаха да мислят, че болестта на Алцхаймер не е просто невродегенеративно заболяване. Има предположения, че заболяването се дължи на възпалителни процеси. Това е голяма новина, тъй като за болестта все още няма лечение, а тя се превъща в една от най-бързо разпространяващите се след населението от развитите икономически страни.

 

Някои учени наричат Алцхаймер диабет тип 3, заради прякото отношение на заболяването и начина на живот – физическа активност, хранене и т.н.