В ново лабораторно проучване, проведено от Технологичния университет "Нанянг" (Nanyang Technological University) в Сингапур се изследва дали чревните бактерии имат роля в регулирането на мускулната маса в по-напреднала възраст.

 

Това проучване е проведено с животни, като те били разделени на две групи. Едните от тях били здрави и имали достатъчно чревни бактерии, а другите били с дефицит или нямали. Изследователите установили, че тези, които били без чревни бактерии имат по-слаби мускули и имат по-малко енергия от останалите. Те имали и по-ниски нива на някои протеини, които са от съществено значение за осъществяване на движението.


 

Затова изследователите решили да предприемат следното. На тези, които нямали достатъчно или никакви чревни бактерии, са им били присадени. Резултатите показват, че това довело до увеличаване на мускулната маса. Тази интервенция е довела и до частично възстановяване на функциите на мускулите, тъй като благодарение на нея са възстановени частично протеините. В резултат на това в експериментите, които изследователите предприели, се показва, че заради чревните бактерии се е повишила активността, силата и енергията на животните.

 

Авторът на изследването Свен Петтерсон, професор в Медицинското училище Lee Kong Chian School of Medicine, твърди, че това проучване допълнително засилва доказателствата за това, че добрите чревни бактерии са от изключителна важност за здравето на човека. 

 

Загубата на мускулна маса обикновено се проявява с напредването на възрастта, а това може да причини различни увреждания, дори счупване на костите и т.н.


Освен това е установено, че многобройните бактерии, които живеят в червата, взаимодействат с почти всички клетки в човешкото тяло. Те играят важна роля за подобряване на имунитета, метаболизма и други ключови функции на организма. Много проучвания показват също, че промените в чревните бактерии настъпват най-често при затлъстяване, диабет, чернодробни заболявания, но и при други състояния.


Накрая, изследователите на проучването заключват, че чревните бактерии имат роля в регулирането на мускулната маса и техните функции. Все пак те твърдят, че са необходими други допълнителни проучвания, за да се разбере напълно връзката между чревните бактерии и загубата на мускули на по-късна възраст.