Коронавирусът се разпространи бързо по глобуса и липсата на основни познания, които сме свикнали да имаме, създаде усещане за непрекъсната промяна на препоръките да се предпазим. Докато отчачало на пандемичната вълна здравните власти отхвърляха необходимостта да носим маски, породени най-вече от паниката на хората и изкупуването им, което задълбочи недостига на предпазни средства за медиците, сега при отнимаване на вълната препоръката се върна. Действително, все още се изучава вирусът и въздействието му в човешкия организъм, но до този момент едно е категорично ясно, че той се разпространява по въздушно-капков път и маската, както и физическото дистанциране като цяло, може да ограничи значително предаването на вируса от човек на човек. Не случайно остана изискването маските да се носят в общесвени пространства и в градския транспорт.


Как стои обаче въпросът по отношение ползата от носенето на ръкавици?

Според водещи американски експерти носенето на латекстови ръкави играе роля повече за създаването на чувство на контрол, но ползата им срещу заразяване с коранавирус не е потвърдена научно. Латекстовите ръкавици по принци са изобретени за ползване от мединския персонал, за да не се получи предаване на инфекция към пациента от здравните работници. В този смисъл ръкавиците вероятно са по-ефективни за предотвратяване на предаването на вируса на други, отколкото да ни предпазят. Логиката е същата като при маските.Разбира се, с пръстите си можем да пренесем вируса от замърсени повърхности, ако докосваме очите, носа или устатата си, но затова експертите по-скоро напомнят на хората да контролират този свой естествен навик. И този риск съществува независимо дали сме с или без ръкавици.


Един от предметите, които могат да станат най-рискови за предаване на вируса, са смарт телефоните, а към тях протягаме ръка често независимо къде се намираме и дали преди това сме измили внимателно ръцете си. Задължително е повъхрностите  на устройствата да се хигиенизират редовно.


Ръкавиците могат да създадат и погрешното усещане за защита, което да предразположи към неспазване на препоръките за физическа дистанция. Последното създава много по-голям риск от заразяване, отколкото неносенето им.


Разбира се, тяхното ползване е добре дошло за хората, на които им се налага заради работата си често да мият и дезинфекцират ръцете си, като персонала в магазините. Тогава ползата от тях е да се предотврати прекомерното изсушаване на кожата, което създава условия за по-лесното ѝ инфектиране и възпаления.


Лятото не е благоприятен сезон, в който да се носят латексови ръкавици. Ръкавица трудно се поставя на потна ръка. Кожата се запотява при носенето ѝ. След това, за да има някаква полза от тях, поставянето им трябва да е извършено по ред правила: с измиване и дезинфекция на кожата непосредствено преди и след поставянето им, изхвърлянето им на точното място чрез правилно сваляне, дезинфекция на всички докоснати повърхности с ръкавица, избягване на докосвания на лицето...


Ако ви се струва, трудоемко. Да, определено, излишно е, на мнение са и експертите. Далеч по-голям смисъл има честото и внимателно измиване на ръцете по познатия начин срещу коронавирус.