Новия вариант на SARS-CoV-2 - Омикрон е силно заразен и се разпространява с голяма скорост в САЩ. Поради тази причина възникват редица въпроси и хипотези за това какви могат да бъдат симптомите и тежестта на заболяването и какви са различията след ваксинация.

 

Д-р Джудит О'Донъл, която е ръководител на катедрата по Инфекциозни заболявания в Penn Presbyterian Medical Center, разяснява пред Medical Xpress какви могат да бъдат различията в симптоматиката на инфекция причинена от Омикрон варианта на SARS-CoV-2 при ваксинирани и неваксинирани хора.


 

Най-често срещаната симптоматиката на заболяването COVID-19, която се е получила в резултат на заразяване с Омикрон, не се различава особено от тази причинена от другите варианти на вируса.

 

Наблюдава се висока температура, умора, отпадналост, болки в тялото, кашлица, задух и след това загуба на мирис и вкус. В някои случаи пациентите могат да имат запушен нос, хрема, гадене, повръщане и дори диария.

 

Разликите при тези симптоми сред ваксинираните и тези, които нямат ваксина са, че при ваксинираните хора температурата е по-ниска или дори няма такава. Освен това цялостната симптоматика при тях протича много по-леко.

 

Данни, които са се появили в някои от рано проведените научни изследвания, са, че при този вариант на COVID-19 хремата и запушеният нос се срещат по-често от преди.

 

Наблюденията показват, че симптоматиката при Омикрон като цяло е по-лека. Не е ясно обаче, дали това се дължи на самите особености на този вариант на вируса или на факта, че много от заразените хора вече са или ваксинирани, сложили своята бустерна доза, или в някои части на света, като Южна Африка, вече имат естествен имунитет от предишна инфекция.

 

Засиленият имунитет може да обясни по-леката симптоматика на вируса.

 

При неваксинирани обаче, рискът от тежко протичане на заболяването остава голям. При тях след заразяване с Омикрон, заболяването протича подобно на инфекция с някои от предишните варианти, като Делта.

 

Рискът от хоспитализация при неваксинирани пациенти е висок, както и необходимостта от интензивно лечение. Поради тази причина коронавирусната инфекция не трябва да се подценява и третира като настинка.

 

Омикрон е способен да причини и пневмония. Много от заразените пациенти постъпват в болничните заведения със задух заради налична пневмония, точно както при предишните вълни и варианти.

 

Симптоматиката и тежестта на заболяването може да бъде различна при всеки пациент.