Всеки ден се появяват публикации за лекарства, които показват активност срещу инфекцията COVID-19. Все още е твърде рано да говорим за окончателни резултати и сигурни доказателства, че дадено лекарство лекува заразените с коронавирус.

 

Японски учени получиха резултати относно противовирусния продукт Favipiravir, който се използва за лечение на инфлуенца инфекции. Според изследователите Favipiravir проявява активност и срещу новия коронавирус. Този извод е направен на базата на малко проучване, включващо 340 души от китайските провинции Ухан и Шанхай.


 

До момента лекарството показва високо ниво на безопасност и ефективност при лечението. По настоящем медикаментът се използва за лечение на инфлуенца инфекции. От миналия месец лекарството получи одобрение като експериментално лечение на COVID-19.

 

По време на проучването са получени обещаващи резултати. Една част от пациентите с положителна проба за коронавирус, лекувани с Favipiravir показват значително подобрение и негативни резултати за вируса в рамките на 4 дни. За сравнение, пациентите, които не са били лекувани с противовирусния продукт имат отрицателни резултати след около 11 дни.

 

Едновременно с това се наблюдава подобрение на белодробното състояние (при направени рентгенови изследвания) при около 91% от пациентите, приемащи Favipiravir, в сравнение с 62%, които не приемат антивирусно лекарство.

 

Френски учен от института по инфекциозни болести в Марсилия, Дидие Раул, също показва обещаващи резултати за лечението на COVID-19. Според него медикаментът хлорохин, използван от години за лечение на малария е ефикасен и срещу новия коронавирус. Той се позовава на клинично изследване в Китай, проведено в 10 болници.

 

Раул напомня, че хлорохинът е медикамент, който съществува от 60 години и е познат на лекарите. Във Франция лечение с хлорохин в комбинация с антибиотика азитромицин е проведено на 24 пациенти, които са били сред първите заразени. След 6 дни лечение 75% от пациентите са били излекувани.

 

До момента от СЗО са одобрили единствено лечението с хлорохин. В България този медикамент не е разрешен за употреба, но на 20 март стана ясно, че от кризисния щаб са задействали процедура за издаване на разрешително и внасяне на лекарството.