Рутинната ваксина, която се слага на момичета в училищна възраст (12-13 г) срещу човешкия папилома вирус (HPV) в Шотландия, значително е намалила честотата на заболелите от рак на шийката на матката. Някои форми на вируса, които се предават по полов път причиняват цервикален карцином – един от най-разпространените видове рак при жени на възраст под 35 години в Обединеното кралство.

 

Преди десетилетие британското правителство въведе програма за имунизации срещу човешкия папилома вирус при момичета на възраст 12 – 13 години. Според учените ваксината почти е унищожила случаите на предраков карцином на шийката на матката при млади жени. Те твърдят, че ваксината води до намаляване на предраковите клетки с до 90%. Програмата за ваксинация срещу HPV определено е надминала очакванията.


 

Какво представлява човешкият папилома вирус (HPV)? HPV е име, дадено на група вируси – повече от 100. Много жени се заразяват с вируса без дори да разберат. В повечето случаи инфекцията протича асимптоматично и се изчиства сама. Но понякога се стига и до усложнения и цервикални заболявания. Някои видове HPV-вируси са високорискови, защото причиняват някои видове рак. Почти всички случаи (99,7%) на рак на шийката на матка са в резултат на инфекция с HPV.

 

Някои вируси засягат устната кухина и гениталиите. Те се разпространяват чрез полов контакт.
Ракът на шийката на матката е вторият по разпространение вид рак при жените под 35 години. Усилията на учените в тази област са концентрирани в превенция на заболяването. Такава стъпка беше предприета във Великобритания преди около 10 години с въвеждането на програма за ранна имунизация.

 

Когато имунизационната програма започна учените смятаха, че ваксината ще пребори два вида HPV вируси, което е 80% от предраковите случаи. Вместо това те установяват, че ваксината бори три вида вируси, което означава, че тя елиминира приблизително 90% от предраковите случаи в Шотландия.

 

Намаляване на заболяваемостта се наблюдава и при неваксинираните жени, поради ограничаване разпространението на вируса, благодарение на ваксината.