Ибупрофенът влияе на работата на тестисите при мъжа става ясно от ново рандомизирано контролирано клинично изпитание, проведено от Университетската болница на Копенхаген.

 

То е продължение на друго ново изследване, проведено от френско-датски екип, което събира важни данни за страничните ефекти върху здравето при прием на популярни ОТС болкоуспокояващи по време на бременността – аспирин, парацетамол и ибупрофен. Негови  автори са директорът на Института за изследвания на околната среда и трудова медицина на Франция, д-р Бернард Жегу и д-р Дейвид Кристенсен от Департамента по неврология на Копенхагенската университетска болница. Резултатите от изследнето показват, че взимани през бременността и трите медикамента влияят на тестисите при бъдещите момчета.


 

И трите се разглеждат от медицинската общност като антиандрогенни – афектиращи отделянето на мъжки полови хормони. В публикация от този понеделник в сп. Proceedings of the National Academy of Sciences,  Кристенсен отбелязва, че тези медикаменти се свързват дори с повишен риск от вродени малформации при момчетата. 

 

Конкретно от малкото рандомизирано изследване се стига до извода, че приемът на ибупрофен при мъже в репродуктивна възраст води до развитието на хормонални нарушения. Нестероидните противовъзпалителни средства взимани свободно от аптечната мрежа са популярни медикаменти сред активните атлети, които борят обичайния дискомфорт,  възникващ вследствие на тренировките. Обичайната доза в този случай е, прием на две дози по 600 мг ибупрофен. Това е и количеството, което приемат 14 от общо 31 мъже на възраст от 18 до 35 години, включени в изпитанието. Останалите са на плацебо в контролната група.

 

14 дни след приема при взимащите ибупрофен се открива хормонален дисбаланс, свързан с промяна в нивата на синтезирания от хипофизата лутеинизиращ хормон, който стимулира тестисите да отделят тестостерон. Медиците установяват, че с повишаване концентрацията на ибупрофен в кръвта се нарушава и отговорът на тестисите към лутеинизиращия хормон - намалява синтезът на тестотерон независимо от повишаващите се стойности на хипофизния. Това е показателно за дисфункция на репродуктивните органи на мъжа. Подобен хормонален дисбаланс води до хипогонадизъм, свързващ се с мъжки инфертилитет, депресивни състояния и повишен риск от сърдечносъдови инциденти, каквито са инфарктът и инсултът. 

 

Според изследователите ефектът от приема на ибупрофен е обратим, когато той е приеман за кратък период. Засега обаче не е ясно дали ефектите могат да се неутрализират след по-продължителен прием. 

 

След контролираното рандомизирано клинично изследване, екипът провежда лабораторен експеримент с ендокринни клетки от тестиси, получени от донорски органи, който потвърждава вредата на медикамента върху тях. Изводите, които прави научният екип е, че ибупрофенът ин виво, екс виво и ин витро има пряко въздействие върху тестисите и синтеза на тестостерон.

 

Изследването има своята висока полезна стойност, тъй като стерилитетът е разпространен проблем в развитите държави. По последни данни на Световната здравна организация една от четири двойки в тези страни се сблъсква с репродуктивни затруднения въпреки опитите за постигане на бременност в продължение на 5-годишен период.

 

Повече от 45 милиона двойки, което се равнява на 15% от двойките в глобален мащаб, страдат от инфертилитет през 2010 г, като 30% от случаите на безплодие се дължат изцяло на мъжки фактор и в 50% от случаите са свързани с тях.

 

Броят на сперматозоидите в спермата на западния мъж (мъжете от Европа, Северна Америка, Австралия и Нова Зелания) непрекъснато пада. 52% е регистрираният спад в концентрация и 59% на общия брой сперматозоиди за период от 40 години, показват резултатите от изследване завършило през 2011 г., публикувано в the journal Human Reproduction Update.

NEWS_MORE_BOX

 

 

По принцип за повечето лекарства няма данни за ефекта им върху мъжката репродуктивна система преди пускането им на пазара. Частично има такива за опиодите, антидепресантите, антипсихотиците, някои имуномодулатори и дори антициацидни лекарства, но рядко се взима под внимание този техен страничен ефект върху мъжките полови органи и синтеза на тестостерон от изписващите съответното лечение.

 

Ибупрофенът обаче е един от най-масово употребяваните медикаменти и резултатите от изследването са от изключително значение, особено за мъжете, при които вече е установена ниска оплодителна способност. Мъжете, които планират да имат дете, е добре да са внимателни и с приема на парацетамол и циметидин. Специалистите по репродуктивна медицина въобще препоръчват да се избягва приемът на медикаменти и от мъжа, не само от жената, при планове за бебе.

 

Разбира се, тези медикаменти помагат на много хора, но не бива да се забравя, че те са фармацевтичен продукт, а не безвредна панацея. Според авторите от трите обезболяващи ибупрофенът има най-широки ендокринни смущаващи свойства, идентифицирани досега при мъжете.