Приемът на ибупрофен и парните инхалации въобще не повлияват простудата и болното гърло, констатираха британски учени, съобщава British Medical Journal.

Изследователите от университета в Саутамптън наблюдават 889 деца над тригодишна възраст с остра респираторна инфекция. Те констатират, че приемът на парацетамол, ибупрофен, отделно или в комбинация не води до подобрение на симптомите. Напротив между втория и четвъртия ден от заболяването оплакванията се влошават, повишава се температура и се стига до вторична консултация при лекар и назначаване на антибиотик.

Според водещия проучването проф. Пол Литъл от факултета по медицина трябва да се преразгледа подходът на лекарите при простуда, болно гърло и кашлица да съветват пациентите си да взимат тези медикаменти. Резултатите от проучването недвусмислено сочат, че ибупрофенът не помага при лечението на респираторни инфекции при децата. Същото се отнася и до прилаганите парни инхалации при настинка и възпалено гърло. Нещо повече, при тях е много вероятно, освен до влошаване на симптомите да се стигне и до нараняване.

Пациентите, които приемат ибупрофен или прилагат комбинация ибупрофен и парацетамол, много по-често, в около 60% от случаите, се разболяват отново до месец, с нови усложения, за разлика от тези, които са взимали само парацетамол по-рано, констатират от изследователския екип.

NEWS_MORE_BOXВъпреки че причината за проточеното боледуване и повторното заболяване при прием на ибупрофен все още не изяснена, проф. Литъл смята, че като противовъзпалително средство лекарството най-вероятно засяга по някакъв начин имунния отговор, вследствие на което се удължава изявата на симптоматиката или заболяването прогресира.

Проучването е финансирано от Националния институт за здравни проучвания на Великобритания.