Противовъзпалителното средство ибупрофен значително повлиява картината при деца с белодробна симптоматика при Муковисцидоза. Екип от Кливланд са установили, че приемът му 2 пъти дневно спасява до 29% от белодробната функция.

При заболяването белият дроб се уврежда поради хронични възпалителни и инфекциозни процеси. Затова един от медикаментите, използван в терапията трябва да е противовъзпалително средство. Още преди 10 години ибупрофенът е коментиран като средство за лечение на кистичната фиброза. ДО днес обаче малко се е прилагал. Едно от притесненията е вредата върху стомашночревния тракт.

В скорошен брой на American Journal of Respiratory and Critical Care Medicine, екипът на др Констан, директор на детската болница в Рейнбол, показа, че рискът от кървене в гастро-интестиналния тракт е минимален при употребата на ибупрофен и може да се прилага спокойно при децата с кистична фиброза.

Констан смята, че медикаментът значително забавя хода на болестта, макар и да не променя прогнозата и. Друга алтернатива на медикамента засега не е намерена.