Болкоуспокояващите могат да причинят трайно увреждане на слуха при жените, ако се употребяват редовно. Това показва ново проучване.
 
Изследователите изтъкват, че таблетките ибупрофен и парацетамол могат да причинят значителна загуба на слуха, ако се приемат всяка седмица в продължение на повече от 6 години. 
 
Учените предполагат, че въпросните медикаменти, употребявани от милиони хора всяка година, възпрепятстват притока на кръв към вътрешното ухо. Това означава, че ушите ни са изложени на по-висок риск от увреждане, вследствие на шума. 
 
Данните показват, че при една от 20 жени, страдащи от частична глухота, общото може да са именно еднаквите таблетки, които приемат. 
 
„Загубата на слуха е изключително често срещан проблем и може да има дълбоко въздействие върху качеството на живот. Откритието на рискови фактори може да ни помогне да идентифицираме начини за намаляване на рисковете, преди проблемът да се появи и в последствие да прогресира“, коментира водещият автор на изследването д-р Гари Къран. 
 
Според доклада, публикуван в  Harvard Gazette и Journal of Epidemiology, една на всеки 12 жени употребява парацетамол, ибупрофен или подобни болкоуспокояващи, най-малко 2 пъти седмично. 
NEWS_MORE_BOX
 
 
При употреба с такава честота, рискът от загуба на слуха се увеличава с 9%, показват изводите от проучването. 
 
„Въпреки, че рискът при употребата на аналгетици е по-скромен, от огромно значение е колко често се употребяват тези лекарства, защото дори малко увеличение на риска, може да има сериозни последици за здравето“, добавя д-р Къран. 
 
Изследователите са категорични, че е необходима допълнителна работа, за да се установи дали констатациите им са верни и да бъдат точно определени дозировката, както и продължителността на употреба, които представляват риск за слуха.