Японският производител на лекарства Takeda Pharmaceutical Co съобщи, че разработва ваксина за предотвратяване на вируса Зика. Финансирането на проекта е осигурено от правителството на САЩ, пише Reuters.
 
Първоначално, компанията е получила почти 20 милиона долара през следващите 18 месеца, които ще бъдат вложени в предклинични изследвания и подготовка за тестването на препарата върху хора.
 
Цялата сума, в случай че бъде преценено, че препаратът може да премине на следващ етап от проучванията и да кандидатства за одобрение, се очаква да възлиза на 312 милиона долара. 
 
Предклиничните проучвания се провеждат от няколко месеца, като тестването върху здрави доброволци е предвидено да започне през втората половина на 2017 г.
 
От фармацевтичната компания завиха още, че се водят преговори с японското правителство за евентуалното му участие в разработването на ваксината срещу Зика.
NEWS_MORE_BOX
 
 
Препаратът ще използва инактивиран вирус, целейки имунен отговор от организма. Ваксините, които ще бъдат използвани в началото на тестовете върху хора, ще са на база ДНК и няма да съдържат действителен активен вирус, подчертават от Takdeda.
 
Японската фирма се присъединява към други няколко компании и правителствени агенции в усилията за разработване на ваксина срещу инфекцията, която е силно разпространена в Северна и Южна Америка, но вече има и десетки случаи в Европа. 
 
Припомняме, че опасният вирус Зика е смятан за причинител на хиляди случаи на микроцефалия при новородени в Бразилия, след като майките са били заразени по време на бременността. 
 
Изследователи от цял свят работят активно, за да открият всички начини на разпространение и действие на вируса, както и да разработят лекарства и имунизационни препарати.
 
Преди около седмица стана ясно още, че Зика престоява, освен в кръвта, спермата и в урината, но и във вагиналната тъкан, което затвърди доказателствата, че инфекцията се предава по полов път.