Рядък вид гъбичка е открита в около 200 пациента в над 55 болници из цяла Великобритания, алармират здравните власти на острова, цитирани от Ройтерс.
 
Опасната гъбичка принадлежи към вида Candida auris. Кандидозата, причинен от Candida albicans е широко разпространена, но Candida auris е сравнително нова кандидоза, идентифицирана за първи път през 2009 година в Япония. От тогава вътреболнични бумове са регистрирани на няколко пъти в различни държави – САЩ, Индия, Пакистан, Испания и други.
 
В Англия гъбичката се е появила за първи път през 2013 година, от когато насам е причинила няколко взрива на вътреболнични инфекции. Candida auris представлява сериозна заплаха за общественото здраве, тъй като за сега се показва като резистентна към трите основни групи антимикотични препарати, които се използват.

Опасна ли е?

Към момента на текущия бум около една четвърт от лабораторно доказаните заразени проявяват клинични белези на инфекцията, а 27 от тях са и с кандидемия (наличие на кандида в кръвта). До сега не са приписани смъртни случаи на причинителя.
 
NEWS_MORE_BOX
 
Опасността идва от там, че тази гъбичка причинява основно вътреболнични инфекции. Нозокомиалните заболявания са по принцип по-упорити и трудни за терапия, тъй като в болнични условия причинителите придобиват резистентност към много от използваните медикаменти.
 
C. auris се отличава от C. albicans по своята изразена резистентност към антимикотици, както и по възможността й дълго да се задържа по повърхностите в болнични условия.
 
Съобщава се, че откритите сега гъбички са изцяло резистентни на най-използвания в случая препарат, но повечето са чувствителни на други групи медикаменти. При имунокомпроментирани пациенти такъв тип кандида може да причини тежка кандидемия.
 
Основна мярка към момента е строгата хигиена на ръцете и дезинфекцията на болничните повърхности.