Какво представлява ядрено-магнитният резонанс (ЯМР) на таза?


Изследването с ядрено-магнитният резонанс (ЯМР) представлява диагностичен метод от образната диагностика, при който се използват магнити и радиочестотни вълни, които осигуряват информация за вътрешните органи, без да се прибягва до хирургическа операция или да се използват рентгенови лъчи. Изследването позволява огледа на меките тъкани на тялото, като мускули, кръвоносните съдове и органи, без костите да възпрепятстват образа. ЯМР на таза помага да се огледат костите, органите, кръвоносните съдове.


Тазът (pelvis) се намира в основата на гръбначния стълб, той осигурява закрепването на долните крайници към тялото и също така поддържа и обхваща множество жизненоважни органи. В изграждането му участват две тазови кости, кръстцовата и опашната кост, свързани чрез стави към долните крайници.В тазовата кухина се намират някои органи от долната част на корема, пикочният мехур, ректумът, матката и влагалището (при жените) и простатата и семенните мехурчета (при мъжете).


Кога се препоръчва ядрено-магнитен резонанс на таза?


ЯМР спомага за идентифицирането на потенциални проблеми, които се откриват при други образни изследвания на таза, като рентген. ЯМР на таза се използва също и за диагностициране на необяснима болка в тазобедрената става, за проследяване на разпространението на някои видове рак или за поставянето на диференциална диагноза при различни състояния.


ЯМР не използва радиация, за разлика от изследването с рентген и компютърна томография, така че се счита за по-безопасна алтернатива, особено за бременни жени или малки деца.


При какви случаи се извършва ЯМР изследване на таза?


Тъй като в тазовата област се намират репродуктивните органи, изследването може да се назначи по различни причини в зависимост от пола на пациента. ЯМР на таза е полезено изследване и при двата пола.


Причините за ЯМР на таза може да бъдат:


За жени ЯМР на таза може да бъде назначен за допълнително изследване при:

 


За мъжете ЯМР на таза може да се назначи при подозрение за състояния като:

  • крипторхизъм (задържане на тестисите в коремната кухина)
  • бучка в скротума или тестисите или подуване в тази област