Какви са рисковете при ядрено-магнитния резонанс (ЯМР) на таза?

При ядрено-магнитния резонанс има минимални рискове, тъй като при изследването не се използва радиация. Съществуват обаче рискове за тези пациенти, които имат импланти, съдържащи метал. Магнитите, които се използват в ЯМР, могат да причинят проблеми с пейсмейкърите или да причинят изместване на имплантираните в тялото метални пластини, винтове или пирони.


Непременно лекарят трябва да бъде уведомен, ако пациентът има:


  • Изкуствени стави;
  • Пиърсинг;
  • Изкуствени сърдечни клапи;
  • Метални пластини или винтове от ортопедични операции;
  • Метални клипсове от операция на аневризма;
  • Пейсмейкър;
  • Куршум или други метални предмети в тялото.

Едно от усложненията, които може да възникнат, е лека алергична реакция към контрастното вещество. Най-често използваният вид контрастно вещество е гадолиний. Важно е пациентът да информира лекаря, ако е проявявал алергична реакция в миналото.


Жените не бива да кърмят от 24 до 48 часа след като им е дадено контрастно вещество.


Пациентите с клаустрофобия може да изпитат трудности при изследването, затова може да им бъде предписано успокоително средство.


Каква е подготовката при ядрено-магнитния резонанс на таза?

Преди преди изследването пациентът трябва да премахнете всеки метален предмет от тялото си, включително бижута и пиърсинг.


От значение е изследването да се проведе на празен стомах, така че преди него пациентът трябва да ограничи приема храна. Препоръчително е, няколко дни преди ЯМР на таза, от менюто на пациента да бъдат изключени някои храни, които предизвикват образуването на газове.


При ЯМР на яйчниците, матката и маточните тръби, изследването се провежда през втората седмица на менструалния цикъл.


Изследването е желателно да се извърши при празен пикочния мехур и изпразнено дебело черво.


Как се провежда ядрено-магнитният резонанс на таза?

При извършването на ядрено-магнитния резонанс на таза пациентът бива позициониран в легнало положение на подвижна маса, която бавно го въвежда в тунела на апарата. Около таза се поставят специални устройства, които съдържат намотки, изпращащи и приемащи радиовълни. Тези устройства помагат за по-доброто визуализиране на изследваните органи. ЯМР обикновено изисква множество изпълнения, което може да отнеме между 30 до 50 минути. Процедурата е безболезнена.


В някои случаи е необходимо въвеждането на контрастно вещество, за да се постигане на по-ясно изображение. Контрастно вещество може да се инжектира венозно или да бъде прието перорално при магнитно-резонансна ентерография за оценяването на различни заболявания на червата.