Какво представлява ядрено-магнитният резонанс (ЯМР) на сърцето?

Ядрено-магнитният резонанс (ЯМР) е метод на изследване от образната диагностика, при който се използват радиочестотни вълни и голям магнит, с помощта на които се правят изображения на различни структури в човешкото тяло.


ЯМР на сърцето се използва като неинвазивен метод за оглед на миокарда, перикарда, сърдечните кухини и големите кръвоносни съдове.За разлика от сканирането при компютърната томография, ЯМР е метод, който не използва йонизиращо лъчение (рентгенови лъчи), заради което се счита за по-безопасна алтернатива при бременни жени, но все пак е най-добре изследването да бъде отложено за след първия триместър от бременността.


Защо се прави магнитен резонанс на сърцето?

ЯМР на сърцето може да се назначи, когато за пациента се смята, че е изложен на риск от сърдечна недостатъчност или други по-леки сърдечни проблеми.


ЯМР на сърцето се използва често за оценка и диагностика на някои състояния, които включват:

Тъй като ЯМР създава изображения на напречно сечение на тялото, изследването също може да помогне за изясняване на резултатите от други образни изследвания, като рентгенография.


Какви са рисковете от ЯМР на сърцето?

Няма особени рискове при ЯМР, изследването е неинвазивно и при него не се използват рентгенови лъчи и към днешна дата няма документирани странични ефекти от радио и магнитните вълни, които се използват при ЯМР. Алергичните реакции при използване на контраст са редки.

 

При пациенти с пейсмейкър или какъвто и да е вид метален имплант от предишни операции или наранявания, металът пречка на ЯМР, защото при него се използва магнит. Не бива да се забравя това, че лекарят трябва да бъде информиран за такива импланти от пациента преди процедурата.


При пациенти с клаустрофобия, или които изпитват страх от затворени пространства, такива лица може да се почувстват некомфортно в машината за ЯМР. При такива случаи може да се предпише успокоително.


Каква е подготовката при ЯМР на сърцето?

Преди изследването е важно лекарят да бъде информиран, ако пациента има пейсмейкър. В зависимост от типа пейсмейкър, може да бъде предложен и друг метод на изследване, като например компютърна томография (КТ). Някои модели пейсмейкъри могат да се препрограмират преди ЯМР, така че да не се увредят по време на изследването.


Тъй като при ЯМР се използват магнити, които привлачат метали, ако пациентът има какъвто и да е метален имплант от предишни операции, трябва да предупреди предварително за него. Такива метални предмети могат да включват:

  • Метални фрагменти в окото;
  • Вътрешни ушни кохлеарни импланти изкуствени;
  • Сърдечни клапани;
  • Клипсове;
  • Импланти;
  • Стоманени хирургически скоби;
  • Лекарствените и никотинови лепенки трябва да бъдат свалени.

При резонанса може да се наложи използването на специално багрило (контраст), за по-добро изображение на сърцето. Това контрастно вещество е на основата на гадолиний, но е различно от багрилото, което се използва по време на КТ сканирането.


Алергичните реакции към контрастно вещество са редки. Въпреки това лекарят трябва да бъде уведомен, ако пациентът има някакви притеснения или анамнеза за алергични реакции в миналото. Пациентите с тежки чернодробни или бъбречни проблеми са противопоказани за въвеждане на багрило.


Как се извършва ЯМР на сърцето?

Машината може да изглежда плашещо първоначално. Пациентът трябва да легне по гръб  на подвижна маса, която го въвежда през отвора на скенера, който има кръгла форма. Лаборантът контролира движението на подвижната маса с помощта на дистанционно управление от друго помещение и общува с пациента чрез микрофон.


При използване на багрило, за по-добро изображение, то се въвежда интравенозно, като достига до сърцето и кръвоносните съдове.


Пациентът може да бъде помолен да задържи дъха си за няколко секунди, по време на изследването.


Цялата процедура може да отнеме от 30 до 90 минути.