Какво представлява ядрено-магнитният резонанс на гръдния кош?

Ядрено-магнитният резонанс (ЯМР) е вид неинвазивно изследване за образна диагностика, при което се използват магнити и радиовълни за създаване на образ на структурите на тялото. За разлика от компютърната томография, ядрено-магнитният резонанс не произвежда вредно лъчение и се счита за по-безопасна алтернатива, особено за бременни жени.


Защо се прави ядрено-магнитният резонанс на гръдния кош?


Ядрено-магнитен резонанс на гръдния кош може да се назначи, ако се подозира, че има патологичен процес в гръдния кош и причината за проблема не може да бъде определена чрез физикален преглед. Ядрено-магнитен резонанс на гръдния кош може да се назначи, за да се открие:

 • Обструкция (запушване) на кръвоносни съдове;
 • Рак;
 • Проблеми със сърцето;
 • Травми;
 • При заболявания на костите (прешлени, ребра и гръдната кост) и меките тъкани (мускули и мастна тъкан);
 • Източник, причиняващ болка;
 • Проблеми, засягащи лимфната система

Какви са рисковете при ядрено-магнитният резонанс на гръдния кош?

Тъй като ядрено-магнитният резонанс не предизвиква вредно излъчване, има минимални рискове при процедурата. Досега няма документирани нежелани реакции от използваните радиовълни и магнити при ядрено-магнитния резонанс.


Ако пациентът има пейсмейкър или метален имплант от предишни операции или наранявания, той предварително трябва да уведоми своя лекар и да получи указания дали може да мине през процедурата. Възможно е тези импланти да усложнят сканирането или дори да причинят неизправност по време на изследването.


В редки случаи контрастното вещество, което се използва при изследването, може да предизвика алергична реакция или да навреди на бъбреците, при наличие на бъбречно заболяване. Това обаче са малко вероятни нежелани реакции.


Ако пациентът има затруднения да седи в затворени пространства или клаустрофобия, може да му се предпише успокоително средство, което да му помогне при дискомфорта.

 

Каква е подготовката за ядрено-магнитният резонанс на гръдния кош?

Преди изследването е важно лекарят да бъде уведомен, ако пациентът имат пейсмейкър, в зависимост от типа пейсмейкър, може да се предложи друго образно изследване, като например компютърна томография. Някои модели пейсмейкъри обаче могат да се препрограмират преди изследването с ядрено-магнитният резонанс, така че да не се повредят при изследването. Непосредствено преди процедурата трябва също да се свалят всички магнитни или метални предмети от пациента.


При ядрено-магнитния резонанс се използват магнити, които могат да привличат метали. Важно е лекарят да бъде информиран, ако пациентът има имплантиран метал от предишни операции, като например:

 • Изкуствени сърдечни клапи;
 • Импланти;
 • Щифтове;
 • Плаки;
 • Винтове;
 • Скоби;
 • Стентове

Може да се наложи въздържане от консумация на храна до шест часа преди изследването.


Също може да се наложи използването на специално контрастно вещество за по-добрата визуализация на проблемната област. Контрастното вещество, гадолиний, се различава от багрилото, което се използва при компютърна томография. Алергичните реакции към багрилото са редки, но е добре лекарят да бъде уведомен за всякакви притеснения преди инжектирането на веществото.


Как се извършва ядрено-магнитният резонанс на гръдния кош?

Първоначално машината за изследването може да изглежда плашеща - притежава подвижна маса, чрез която бавно се въвежда пациента в голям метален цилиндър.


Лаборантът поставя пациента да легне по гръб на подвижната маса. Лаборантът контролира движението на масата с помощта на дистанционно управление от друго помещение. Той може да комуникира с пациента чрез микрофон и високоговорител.


Машината обичайно издава трептящи и пукащи шумове, докато създава изображенията. Изследването може да продължи до 90 минути.


От голямо значение е по време на записване на изображенията пациентът да остане напълно неподвижен. Докато се правят снимките, техникът може да помоли пациента да задържи дъха си за няколко секунди. По време на процедурата не се усеща нищо, тъй като магнитното поле и радиочестотите, които са подобни на вълните при FM радиото, не могат да се почувстват.


Източник:
National Institute of Biomedical Imaging and Bioengineering