Благодарение на бурното развитие на технологиите методите за откриване и проследяване на заболяванията също бележат невероятен напредък. Ако до преди броени десетилетия лекарите са разчитали само и единствено на опита и ръцете си, то днес те спокойно могат да се облегнат на многообразието от образни изследвания. Модерната апаратура ни дава богатство от възможности за по- бързо и по- точно поставяне на диагнозата, за по- детайлен поглед върху вътрешните органи и системи.
 

Няколко интересни факта:

 • Ядрено-магнитният резонанс е относително нова технология. През 1977 г. американецът Реймън Дъмейдиън за първи път изпробвал ядрено-магнитно резонансно сканиране върху пациент. В сравнение рентгенът е използван за първи път през 1895 г.
 • В последните години е прието да не се говори за „ядрено- магнитен резонанс“, а за „магнитно- резонансна томография“. Двете понятия отговарят на едно и също изследване. Но се предпочита да не се използва думата „ядрен“, тъй като звучи плашеща за пациентите.
 • След въвеждането на този метод в медицинската практиката, поради високата му информативност, за много заболявания отпада необходимостта от биопсия. Стана възможно откриването и диагностицирането на широк спектър от патологични състояния в ранен стадий.
 • Ядрено- магнитният резонанс (ЯМР) използва мощно магнитно поле, което въздейства на водородните атоми, участващи в състава на водата в човешкото тяло, която е приблизително 70%.

 

Защо се прави това изследване?
 • Този метод за диагностика може да се прилага за получаване на детайлни образи на нервната система, мозъка, гръбначния стълб, меките тъкани, скелета, мускулите, ставите, сърдечно-съдовата ситема, органите в малкия таз, гърдите, мастната тъкан и др.
 • В спорта ЯМР е основен метод за диагностика на опорно-двигателната система и меките тъкани-мускули, стави, кости, сухожилия и прочие.
 • Най-честото приложение на ЯМР, което му носи и лошата слава, е за диагностициране на мозъчни тумори, инсулти, сърдечни дефекти. Точно затова, когато чуем, че трябва да ни правят ЯМР, изпадаме в ужас и притеснение.
 • Важно е да се отбележи, че магнитно-резонансната томография НЕ използва рентгенови лъчи. Следователно може да се прилага при деца и бременни. Поради това е информативен метод за пренатална диагностика на нормална и патологична бременност.
NEWS_MORE_BOX

Как да се подготвим?


 • Преди процедура с ЯМР пациентът трябва да премахне от себе си всякакви метални предмети (накити, очила, часовници, други, съдържащи се в аксесоарите и дрехите му).
 • При хора с имплантирани метални шини, пластини, щифтове, пейсмейкъри, изкуствени сърдечни клапи, изкуствени крайници, с наличие на травми и метални частици в организма (шрапнели, куршуми, стружки, други), при наличие на всякакви електронни устройства в тялото, специалистите, извършващи ЯМР трябва да бъдат предварително уведомени. Наличието на метални предмети и електронни устройства, имплантирани в пациента, освен че могат да изкривят получените образи от изследването, но може да бъдат извадени извън строя и по този начин да се застраши живота на човек.
 

Има ли рискове? Какви са минусите?

 • Основният недостатък на метода е по-високата цена спрямо други методи за образна диагностика. Методиката не е евтина, но често е ценово оправдана и ефективна, тъй като елиминира необходимостта от рентгенови процедури, биопсии и др.
 • Друго неудобство за пациентите, продиктувано от продължителността на процедурата, е изискването за неподвижност по време на провеждането й. Това я прави трудно поносима за хората, страдащи от клаустрофобия (страх от тесни пространства).
 • Тъй като магнитното поле обаче е много силно, има риск да се наруши функцията на пейсмейкъри, изкуствени крайници, както и други медицински изделия, които съдържат желязо.
 • Налице е малък риск за възникване на алергична реакция, ако се използва контрастна материя по време на изследването, но повечето странични ефекти са слабо изразени.