Около 10 грама сол на ден консумира съвременния човек става ясно от мащабно проучване, включващо 187 държави от 2010 г. Това е количество два пъти по-голямо от препоръките на Световната здравна организация за употреба на подправката, се пише в сп. BMJ Open.

Солна е жизненонеобходима за функционирането на организма, хлорният йон е основната структурна единица на солната киселина на стомашния сок, а натриевите йони участват в процеса на предаване на нервните импулси и мускулните съкращения.

Системното прекомерно внасяне на сол в организма води до редица здравословни проблеми, като отоци, повишено артериално налягане, сърдечносъдови заболявания, бъбречна недостатъчност, рак на стомаха, остеопороза, развитие на катаракта и др.

Проучването е проведено от медицинските факултети на Харвардския и Кеймбриджския университет с цел глобална оценка на потреблението на сол в различните държави между 1990 и 2010 г. Изследователският екип анализира данните от 250 проучвания за употреба на сол от хора над 20-годишна възраст.

Резултатите показват, че през 2010 г. в 181 от всички 187 държави средното потребление на готварска сол е около 10 грама дневно, което се равнява на близо 4 г натрий. Това надхвърля два пъти препоръчаните от СЗО количества за здравословни – 5 грама сол и съответно до 2 г натрий.

По-пристрастени към солта определено са мъжете, които употребяват с 10% повече от белия прах от жените.

NEWS_MORE_BOXНай-високо в стълбицата по този показател влиза населението на Източна и Централна Европа, наред с Източна и Централна Азия и Близкият Изток – 10 мг дневно. Следващи са Северна Америка, Западна Европа, Австралия и Нова Зеландия – с 9 мг дневно.

За да се ограничи консумацията на сол сред населението, очевидно се налага да бъдат взети мерки на държавно ниво и постигане на регламент с представителите на хранително-вкусовата индустрия.

За успеха на подобна стъпка се съди от резултатите на Финландия, където се постига намаляване на употребата на сол с една трета, като при това смъртността от инсулт и инфаркт се редуцира с 80%, споделя д-р Дариуш Мозафариън, автор на изследването.