Дори и да сте на 35 не можете да игнорирате нивата на холестерола и глюкозата в кръвта си, ако искате да си гарантирате по-високи шансове да не развиете деменция. Това показва съвсем ново мащабно проучване, което на пръв поглед не казва нищо ново относно връзката между високите нива на липиди и захар в кръвта, освен че тази връзка може да се търси далеч по-рано отколкото се предполагаше досега.


Според изследователите от Медицинския факултет на Бостънския университет по-ниските нива на добрия HDL холестерол, високите нива на триглицериди на 35-годишна възраст са свързани с по-висока честота на болест на Алцхаймер няколко десетилетия по-късно в живота. В допълнение, високата кръвна захар на възраст между 51-60 години носи същия риск допълнително. 


Ако досега връзката между високия лош холестерол LDL, ниския HDL холестерол и риска от Алцхаймер е била не съвсем убедителна, е защото проучванията са анализирали данни на хора най-рано от 55-годишна възраст.В новия анализ са включени данни от Framingham Heart Study, в което участниците са били изследвани на приблизително четиригодишни интервали през по-голямата част от живота им. Изключителното на тази база данни е, че включва няколко поколения възраст, като първите данни фигурират от 1948 г. Взети са предвид колерациите на болестта на Алцхаймер с редица други фактори като тези за сърдечносъдови заболявания и диабет, включващи нива на HDL, LDL холстеров, триглицериди, кръвна захар, кръвно налягане, тютюнопушене и индекс на телесна маса, измерени в три възрастови периода на зряла възраст: 35-50 години, 51-60 години и 61-70 години.


Според изследователите контролът на тези рискови фактори още от 35-годишна възраст може значително да намали риска както от сърдечносъдови заболявания и диабет, така и да помогне за максимално запазване на когнитивното здраве в по-късен етап от живота. 


За здравословни се смятат показателите: за триглицеридите – 0,3 – 1,7 mmol/l; 3,5 – 5,2 mmol/l общ холестерол; оптималните нива на LDL холестерола са под 2,59 mmol/l; HDL холестерол за жени над 1,68 mmol/l, за мъже над 1,45 mmol/l; кръвна захар на гладно под 5,6 mmol/l. Стойности на кръвна захар при взимането ѝ в случаен момент от денонощието без значение от времето след хранене над 11,1 автоматично означава наличие на диабет.

 

Проучването е представено в онлайн изданието на списание на Асоциация Алцхаймер - Alzheimer's & Dementia.

 

Референции:

Lipid, Glucose Levels at Age 35 Associated with Alzheimers Disease | School of Medicine (bu.edu) - https://www.bumc.bu.edu/busm/2022/03/23/lipid-glucose-levels-at-age-35-associated-with-alzheimers-disease/

Midlife lipid and glucose levels are associated with Alzheimer's disease - Zhang - - Alzheimer's & Dementia - Wiley Online Library - https://alz-journals.onlinelibrary.wiley.com/doi/full/10.1002/alz.12641