Учени сигнализират, че резистентността на гъбичните инфекции към лечение е все по-сериозен проблем пред здравните служби. Налице е риск от сериозен бум на гъбичните инфекции в глобален план, особено сред хора с хронични здравословни проблеми, чийто имунитет е по-уязвим.

 

Един от начините да се редуцира този риск е като се разработят нов тип медикаменти като алтернатива на сегашните противогъбични препарати, към които, очевидно, все повече фунги успяват да развият резистентност. Данни на учени от Импириал колидж в Лондон сочат, че в последните 30-40 години случаите на гъбични инфекции, резистентни към традиционни противогъбични препарати, са се увеличили многократно.


 

Учените посочват и предполагаемата причина за тази опасна тенденция. Според тях в последните години голяма част от противогъбичните продукти, ползвани в хуманната медицина, се ползват масово и за третиране на гъбични заболявания сред селскостопанските култури. Гъбичките са сред най-разпространените микроорганизми в природата и при неправилно третиране от аграрните служби лесно може да станат нечувствителни към основните средства за борба с тях. Така, след време всяко леко и доскоро леснолечимо инфекциозно заболяване с гъбичен причинител може да се окаже животозастрашаващо при човека.

 

При здрав човек имунната система разполага с ефективни механизми за бързо неутрализиране на болестотворните гъбички, които попадат в организма непрекъснато. При хора с отслабен имунитет обаче и при такива, преминаващи през имуносупресивно или интензивно лечение, много лесно може да се развие гъбична инфекция, която бързо да прогресира до сериозен системен проблем. В такива случаи противогъбичните препарат иса единствен избор за активно лечение и доскоро те даваха достатъчно добри резултати. За да се гарантират те и в бъдеще обаче, е необходимо да се преразгледат механизмите за ползване на лечебните средства едновременно за медицински и аграрни нужди.

 

NEWS_MORE_BOX

 

Днес се срещат гъбични инфекции, които са лечими в едва 50% от случаите. Всяко допълнително затруднение пред овладяването им в бъдеще може да създаде сериозни и рискове от поява на нови животозастрашаващи заболявания с непредвидими последствия.

 

Проблемът с повишената резистентност на гъбичките към медикаменти се обявява в период, когато големи притеснения буди и нарастващата антибиотична резистентност сред бактериите. И двата фактора следва да се разглеждат сериозно и да се предприемат глобални здравни мерки за рационализиране подхода към назначаването и приема на този тип медицински продукти.