Напоследък ставаме свидетели на все по-противоречиви данни относно безопасността на широко обсъждата ваксина срещу рак на маточната шийка.

 

Макар да си е спечелила мнозина противници по цял свят, вече много изследвания сочат, че тя не носи зловредните ефекти, в които е обвинявана.
 


Така например според последното проучване на Американската медицинска асоциация, HPV имунизацията не причинява кръвни съсиреци, които биха могли да представляват опасност за живота.

 

То е публикувано в сп. Jama.

 

Проведено е изследване сред повече от 500 000 жени на възраст между 10 и 44 години, които са били ваксинирани в периода между 2006 г. и 2013 г. Връзка между т. нар. венозен тромбоемболизъм и препарата обаче не е била открита.

NEWS_MORE_BOX

 

Натрапваните опасения за опасността от такава имунизация не бива да се вземат толкова сериозно, тъй като те биха могли единствено да са в ущърб на общественото здраве, смятат експертите.

Ракът на маточната шийка е едно от най-разпространените злокачествени заболявания при жената.

 

По данни на Световната здравна организация то заема 15% дял от всички онкологични заболявания при жената и се нарежда на трето място по честота след рака на млечната жлеза и рака на маточното тяло.

 

Епидемиологичните проучвания сочат, че България е сред високо засегнатите страни с ръст в заболяваемостта и смъртностт от това онкологични заболяване. Годишно в страната се регистрират около 1200 новозаболели жени, като се отчита по-висок дял на напредналите форми на рака.

 

Заболяват жени във възрастовата група 15-49 години, като най-засегнати са жените между 30-45 години.