Твърде високо число на заразените и починалите от грип отчита Центърът за контрол и превенция на заболяванията в САЩ. За този сезон заболелите от грип американци наброяват 34 млн., като смъртните случаи са 20 000, 136 от тях на деца. Около 350 000 души са били хоспитализирани.


Според Центъра числото на хоспитализирани деца е изключително високо, по-високо от 2009 г., когато имаше пандемия на свински грип.


Фаталните случаи са заради развила се пневмония след грип. Най-разпространеният щам на грип през този сезон се отчита на познатия ни като „свински грип“ – H1N1, който е от тип А. Следван е от щама Виктория от грип В.Американските експерти отчитат, че докато числото на хоспитализациите е подобно на тези за последните грипни сезони, числото на хостипализациите на деца в училищна възраст и млади възрастни е по-високо сега. За този грипен сезон особено засегнати, освен възрастните над 65 години с честота 147,5 на 100 хил., са децата от 0 до 4 години с честота 84,9 на 100 хил., което надхвърля отчетените данни за втората вълна на пандемията с H1N1 през 2009 г. Трета група засегнати са възрастните между 50- и 64-годишна възраст с честота от 76,1 на 100 хил.


Фаталните случаи при децата са в резултат на усложнено състояние след грип В, щам Виктория – 93 от 136 случая, 43 от останалите се свързват с грип А, като 23 от тях са заради А (H1N1).


За последната седмица в Европа се отчита циркулирането на щамове на грип А и на грип В, като по-високо е разпространението на грип А – 60%. Най-често се засича щама на "свинския грип" – 52%, в сравнение с грип В – щам Виктория.


Европейските експерти отчитат по-ранно начало на грипната активност в сравнение с предходните години. Пикът на сезона за Европа е бил през петата седмица, 27 януари – 2 февруари.


По-голяма част от циркулиращите вируси са били податливи на инхибитори на невраминидаза, подпомагащи ранното лечение или профилактиката му според указанията на националните гайдлайни.


Според междинната прогноза към момента от 4 проучвания в северното полукълбо за ефективността на противогрипната ваксина, ваксинирането остава най-добрият възможен вариант за предотвратяване на заболяване от грип и намаляване на риска от сериозни усложнения.


От Световната здравна организация вече са издали препоръки за състава на противогрипните ваксини за следващия сезон 2020 – 2021 г. за северното полукълбо. Въз основа на тях компонентите на грип A (H1N1) pdm09, A (H3N2) и B / Victoria-line-вируса трябва да бъдат актуализирани. 


Източници:
www.cdc.gov
flunewseurope.org