Грипът е едно от най-масовите и сериозни инфекциозни заболявания при човека. Въпреки че понякога го подценяваме, той може да се превърне в потенциален убиец, особено за възрастните хора. В глобален мащаб смъртните случаи, причинени от грип, са между 290 и 650 хиляди на година.

Според данни на Световната здравна организация по време на грипната епидемия се разболяват 5-10% от възрастните и 20-30% от децата.

 


Ако при някои състоянието преминава бързо, то при други е по-тежко и с възможни усложнения:

  • Пневмония;
  • Сериозни сърдечносъдови състояния;
  • Влошаване на хронични заболявания.

В рисковите групи попадат децата, бременните, хронично болните, както и по-възрастните хора. Над 90% от смъртните случаи, причинени от грип, са регистрирани при мъже и жени над 65 години. Това е така, защото с напредване на възрастта имунитетът отслабва и ставаме по-податливи на вируси.

 

Същевременно възстановяването е все по-трудно и бавно.

 

Безплатни ваксини за хората над 65 години

През 2019 г. за първи път в България Министерството на здравеопазването въвежда Национална програма за подобряване на ваксинопрофилактиката на сезонен грип при възрастни над 65 години. Тези, които желаят да се възползват, и отговарят на изискването, следва да се свържат с личния си лекар, за да уточнят подробностите. Както ваксината, така и поставянето ѝ са безплатни.

 

За първата година от програмата е заложено тя да обхване 10% от тази възрастова група, а поетапно до четвъртата – да достигне 25%. Така мащабите на грипната епидемия ще бъдат доста по-малки, а тежките случаи – по-редки.

 

Изместване пика на грипната епидемия

През последните години забелязваме интересна тенденция – пикът на грипната епидемия се измества напред във времето, разгръщайки се през зимните месеци. Здравните власти и учените препоръчват да се удължи максимално ваксинационната кампания, за да обхване колкото се може повече хора от уязвимите групи. Затова няма да е късно, дори да се имунизирате през зимата. По този начин предпазвате не само себе си, но и осигурявате пасивна грижа за хората около вас. Знаете, че грипът се предава изключително лесно по въздушно-капков път.

 

Важно е да се ваксинират срещу грип хора от високорисковите групи, но и тези, които работят в институции, общуват с много клиенти или се грижат за пациенти.

 

Грипът е много силен противник, но за щастие вече има достатъчно силни оръжия срещу него. Четиривалентните ваксини са максимално ефективни, когато търсите профилактика и спокойствие за семейството си.