Грипът е потенциално сериозно и силно подценявано заболяване. Броят на леталните случаи с грип също се подценява и рядко се споменава в смъртните актове като причина за фаталния край. Често след себе си може да доведе до развитие на вторична бактериална инфекция (най-често пневмония), както и да влоши съществуващо вече хронично заболяване.


Възрастните са с най-голям риск от усложнения. В САЩ над 200 000 лица с грип се хоспитализират годишно, като над 60% от тях са възрастни над 65-годишна възраст. Това представлява по 1 възрастен човек да бъде приеман в болница на всеки 4 минути, поради свързано с грип заболяване.


При диабетиците вероятността за хоспитализация по време на грипна епидемия нараства от 3 до 6 пъти. Честотата на прием в болница, поради остър миокарден инфаркт е 6 пъти по-висока през 7-те дни след лабораторно потвърдена грипна инфекция.Пневмонията е най-честото усложнение на инфекцията със сезонен грип. Първичната вирусна пневмония е със смъртност до 20% от развилите я. Симптомите се проявяват рязко, драматично и бързо прогресират в рамките на 24 часа до тежка дихателна недостатъчност и развитието на шоково състояние. Леталните случаи най-често са следствие на развитието на дифузен вирусен пневмонит, прогресиращ към остър респираторен дистрес синдром.


При останалите случаи в рамките на 1-2 седмици постепенно засегнатите се възстановяват, но често с остатъчно увреждане на белите дробове. При наслагване на бактериална инфекция леталитетът е около 10%, като този тип вторична бактериална пневмония се развива три пъти по-често от първичната вирусна. Клинично двете са неразличими и е необходимо изолиране на патогенните бактерии.


Според препоръчките на СЗО за грип и имунизационно покритие рисковите групи, които трябва да бъдат включени в програмата за ваксинация са бременните, деца под 5-годишна възраст, възрастни над 65 години, хора с хронични заболявания, както и обслужващият медицински персонал.


От 2019 г. се очаква влизането на национална програма за безплатно ваксиниране с противогрипна ваксина на всички лица над 65-годишна възраст.