В почти всички случаи противогрипните ваксини са безопасни за хората със сърдечни проблеми и сърдечносъдови заболявания, твърдят специалисти, освен като не е налице алергия например. 
 
В действителност, сърдечносъдовите заболявания увеличават риска от усложнения, ако се заразим с грип. И точно затова, в този случай противогрипната ваксина е силно препоръчвана от лекарите. 
 
Грипът е известен рисков фактор за усложнения при сърдечносъдови заболявания като инфаркт и инсулт, от които в много случаи изходът е фатален. Инфлуенцата може също да влоши състоянието и на пациенти, страдащи от сърдечна недостатъчност, други заболявания на сърдечносъдовата система, диабет или астма
 
Все още учените не са съвсем наясно как точно грипът предизвиква сърдечносъдови проблеми, но е възможно артериите да бъдат запушени от плаки и така по-уязвимите и нестабилни да се спукат. Това може да намали нивата на кислород в кръвта и да затрудни работата на сърцето, обясняват специалистите. Този процес уврежда сърдечните клетки и се оказва твърде голям стрес за хората с по-крехък организъм. 
NEWS_MORE_BOX
 
Именно в тази връзка лекарите са категорични, че противогрипните ваксини намаляват драстично риска от заразяване с грип. Дори и да се заразим обаче ще го изкараме по-леко, отколкото ако не сме ваксинирани. 
 
Скорошен анализ на няколко изследвания по темата показва, че ваксината би могла да намали риска от сърдечен удар например.
 
От доклада става ясно, че при по-възрастните хора, които са се ваксинирали против грип, рискът от сърдечен удар през следващите 8 месеца е с около 36 на сто по-нисък. При пациентите с предшестващо сърдечно заболяване ваксината против грип намалява риска от инфаркт с над 50%, изтъкват изследователите. 
 
Изключително важно е да се знае обаче, че при вече активен грипен сезон и подранила грипна епидемия, каквато се наблюдава в момента в България, вече е късно да се ваксинираме против грип.