Обикновено здравните експерти предвиждат успешно щамовете на грипа, които ще циркулират в определени райони на планетата поне няколко месеца преди започването на грипния сезон. Тази година обаче, вече в разгара на есента, все още не можем да се чувстваме подготвени за конкретна среща с който и да било грипен щам.

 

Дори експертите, от които се очаква да се ориентират най-добре на база на актуалните за миналия сезон типове вируси, не могат да дадат точни прогнози какво ни очаква. Повечето от тях обобщават очакванията си с твърдението, че ни предстои „интересен грипен сезон“.


 

2 причини грипен сезон 2017/2018 да е труден за предвиждане

 

Причините здравните специалисти по въпросите на грипа да са затруднени с даването на точна прогноза за предстоящия грипен сезон в рамките на нашите географски ширини са две:

 

  1. По това време в южното полукълбо есенно-зимния период и съответно грипният сезон вече отминаха, а ситуацията там беше сериозна. Обикновено тя се ползва като предвестник на това какво да очакваме в северното полукълбо, тъй като основното количество грипни частици и болестотворни агенти като цяло се пренасят именно оттам.  На някои места, като в Австралия и Хонконг, бяха регистрирани повече от една грипна вълна, а заболяемостта беше висока почти до пролетта.
  2. Основният причинител на грип по време на грипния сезон в южното полукълбо беше щамът H3N2, който отключва мащабни епидемиологични взривове. Статистиката сочи, че в годините, когато той е причинявал основни щети, са отчетени най-голям брой хоспитализирани с грип в световен мащаб. Същевременно този грипен щам често циркулира едновременно с няколко допълнителни щама, като за момента не е възможно да се предвиди кои от тях ще инвазират северното полукълбо през предстоящия грипен сезон.   

 

NEWS_MORE_BOX

 

На база на тези наблюдения специалистите очакват висока активност на грипните вируси с пик още преди началото на зимата и поне една допълнителна грипна вълна до началото на пролетта. Липсата на яснота за очакваните за най-активни щамове на грипния вирус не позволява да се направи заключение дали преболедуване в началото на грипния сезон ще гарантира имунитет срещу грипа до пролетта.