Според специалистите най-подходящото време за поставяне на противогрипната ваксина е краят на месец септември и началото на месец октомври. Характерни за първата половина на есенния сезон (месеците септември, октомври и ноември) са острите вирусни инфекции на горните дихателни пътища, преди идването на сезонния грип. Неговата циркулация съответно започва в края на ноември и началото на декември и добива епидемичен характер през месеците декември и януари.


Според статистически данни между 10 и 30% от населението в България се разболява от сезонен грип. С особено значение е протичането на инфекцията при деца, възрастни (особено с подлежащи хронични заболявания), бременни и жени, които възнамеряват бременност през следващите месеци. При тях протичането и усложненията са по-тежки и крият редица рискове.


Грипът е труден за контролиране, като особено опасни са неговите усложнения. Специфична профилактика срещу грипа се прави с поставянето на противогрипни ваксини, които за всяка година са с различен състав, поради различни циркулиращи щамове.За България противогрипната ваксина е в групата на препоръчителните имунизации и не се осигурява безплатно, за разлика от някои европейски държави. Най-приоритетните групи, които трябва да се обхващат са бременните жени и малките деца между 6-месеца и 5-годишна възраст.


NEWS_MORE_BOX


Новите грипни щамове, които се очаква да циркулират през този сезон са „Колорадо“ и „Сингапур“. Това са грипни вируси, които принадлежат към различни линии – „Колорадо“ е вирус от тип В, линия Виктория, а „Сингапур“ (H3N2)– вирус тип А.


Според препоръките на световната здравна организация в противогрипните ваксини за сезон 2018-2019г. влизат гореспоменатите щамове – „Колорадо“ и „Сингапур“, заедно с още един грипен вирус тип А – „Мичиган“ (H1N1) и „Пукет“ – вирус тип В, от линия Ямагата.


Щамът „Мичиган“ е изолиран през 2015г., което означава, че малка част от населението са се срещали с него и съответно нямат изграден имунитет след преболедуване. Характеризира се със сравнително леко протичане, но специфично за него е, че може да предизвиква като усложнение пневмония.


Световната здравна организация алармира, че ваксиналното покритие с противогрипна ваксина, особено при рисковите групи, е намаляло в пъти през последните 10 години.