Грипът и настинката се причиняват от напълно различни вируси. Обичайната настинка е следствие на над 200 различни вируси – коронавируси, риновируси, ентеровируси и др. - всички те са различни. Грипът, от друга страна, е следствие на грипните вируси. 
 
Тези респираторни вирусни инфекции атакуват тялото, водейки до много подобни симптоми. Сред тях са сухо и болезнено гърло, кашлица и кихане, повишена температура, запушен нос и главоболие. Могат да се наблюдават също така умора и болки в мускулите. Това се случва, защото организмът се бори с инфекцията
 
Грипът е по-лошият сценарий от настинката – температурата е по-висока, чувството на изтощение и болката са изразени с по-голяма степен, а кашлицата може да бъде по-интензивна. 
 
Разграничаването на двата вида инфекции е трудно – при настинката повишаването на температурата обикновено е по-ниско от 38 градуса по Целзий, като засяга гърлото и води до течащ нос. Грипът засяга белите дробове и ставите, затова и болката при него е по-силна. 
 
След първите 48 часа инфекцията обикновено спира да се размножава и започва интензивно влияние в организма. Щом симптомите са налице, лечението не е толкова просто. В тези случаи антибиотиците не помагат, защото те влияят на бактериите, а не на вирусите. 
NEWS_MORE_BOX
 
 
Когато биват инфектирани с вирус, мнозина приемат витамин C, но според данни на проучване на Университета на Албърта в Канада няма доказателство, че това помага. 
 
Има данни, че приемът на цинк може да бъде от полза. Този елемент се използва от клетките като катализатор и, когато нивата му в организма се повишат, се подобрява функцията на клетките на имунната система
 
Повече за грипа и настинката може да научим от видеото...