Обиколката на талията е много по-коректен показател за риска от сърдечносъдов инцидент, отколкото теглото. Не безизвестно е, че мазнините по корема вещаят сърдечносъдови проблеми. Сега ново изследване документира и че рискът от повторен инфаркт при голяма талия е много по-висок, отколкото при останалите. Резултатите от изследването са публикувани в the European Journal of Preventative Cardiology. Връзката е била особено очевидна при мъжете, като изводите се базират на данни от 22 000 пациенти в Швеция след тяхната първа сърдечна атака. В изследването се разглежда връзката между обиколката на талията и събития, причинени от запушване на артерии, в това число фатален или нефатален инфаркт и инсулт


Пациентите са били проследявани в продължение на четири години, като 1232 (7,3%) мъже и 469 жени (7,9%) са получили инфаркт или инсулт. Три четвърти от пациентите в изследването са мъже.


Повечето пациенти, 78% от мъжете и 90% от жените, са имали коремно затлъстяване, като обиколката на талията при мъжете е била от 94 см нагоре и над 80 см при жените. Независимо колко лекарства се приемат и независимо от броя на кръвните изследвания, които се правят, рискът при голямата обиколка на талията е наличен, подчертават изследователите. 


Този риск го има независимо от други рискови фактори като тютютнопушене, диабет, хипертония, индекс на телесната маса и превенция.
Според изследователския екип обиколката на талията е по-важен маркер за риска от инфакт, отколкото общото затлъстяване.


Особеното в резултатите е, че докато при мъжете рискът спрямо големината на талията за сърдечносъдов инцидент е линеен и расте успоредно на стойностите ѝ, при жените се наблюдава U-образна взаимовръзка, тоест рискът при тях е най-малък при средни стойности на обиколката на талията.

 

Нещо повече, в средните стойности на талията при жените влизат такива, които традиционно се приемат за рискови при тях – повече от 80 см. 
Според изследователите това се дължи на вида мазнините, които натрупват мъжете и жените. При мъжете голямата обиколка в повечето случаи се дължи на висцерални мазнини, докато при жените те са по-често подкожни натрупвания.  


Висцералните мазнини се разполагат между жизненоважни органи и ги обграждат и притискат, което затруднява функционирането им. Още по-неприятното е, че висцералните мазнини могат да се превърнат в холестерол, който да се натрупа и да втвърди артериите, което е и рискова предпоставка за случването на инфаркт или инсулт. 


Въпреки че коремните мазнини изглеждат безобидни за жените, изследователите обръщат внимание, че броят им в изследването е недостатъчен, за да се правят категорични изводи.


И за мъжете, и за жените, при влошено здравословно състояние, голяма обиколка на талията и особено за тези с наличие на преживян инфаркт, е жизненоважно да положат усилия за редуцирането ѝ. По-висок риск според СЗО има при талия над 94 см за мъжете и 80 см за жените, като рискът се увеличава значително при съответно над 102 и 88 см.


Най-ефективните начини за постигане на тази цел са здравословното хранене и физически упражнения. Задължителният минимум двигателна активност на ден са поне 30 минути ходене. Това движение може да се осигури на домашната бягаща пътека, кростренажор или велоергометър. 


Силовите тренировки също могат да са от полза, но те задължително трябва да са дадени от фитнесинструктор. Част от силовите упражнения няма да свършат работа за намаляване на висцералните мазнини.