Жените с голям бюст са изложени на по-висок риск от развитие на рак на гърдата, установяват учени.

 
Това е първото изследване, идентифициращо генетични мутации, които са свързвани с размера на гърдите и с раковото заболяване. Според учените някои от тях участват в регулирането на женския полов хормон естроген, който може да стимулира растежа на гърдите, но и на тумори.
 
По-стари проучвания свързват по-скоро повишената опасност от рак с плътността на гърдите - количеството на мастна тъкан. Досега имаше малко доказателства за възможна връзка с размера на гърдите. 
 
За целите на изследването учените събират данни за големината на бюста на 16 000 жени. Провеждат и генетични тестове, старателно наблюдавайки най-минималните мутации, наречени единични нуклеотидни полиморфизми. Установява се, че от седем, които са в силна корелация с размера на гърдите, три са свързани и с развитие на рак на гърдата.
 
Една от трите мутации регулира активността на гена на рецептора на естрогена, който играе жизнено важна роля за растежа на гърдите и в по-голямата част от случаите на рак на гърдата.
NEWS_MORE_BOX
 
Връзката се констатира, независимо от възрастта на жените, бременност, генетика и други фактори.
 
Необходими са още изследвания, за да се потвърдят резултатите, подчертават учените.
 
Докато точните взаимоотношения между размера на гърдите, плътността, затлъстяването и рака на гърдата остават все още трудни за разплитане, разбирането на биологията може да помогне в разработването на нови скрининг инструменти, казва д-р Николас Ериксон от американската генетична компания 23andMe
 
Резултатите са отразени в сп. BMC Medical Genetics.