Всички ние знаем че храни като броколи, леща, боровинки и цитрусови плодове са изключително полезни и поради антоиксидантните си свойства са незаменима част от всеки здравословен хранителен режим. Оказва се, обаче, че колкото полезни, могат да бъдат и вредни. 

 

Ново изследване, проведено от американски учени от Cedars-Sinai Heart Institute показало, че ежедневното приемане на хранителни добавки с високо съдържание на антиоксиданти, като витамин С и Е, може да предизвика опасни и нежелани промени в соматичните клетки на човешкия организъм, което значително увеличава риска от новообразования и онкологични заболявания.

 

За вредата от големите количества антиоксиданти американските специалисти узнали случайно. В хода на провеждан от тях експеримент, учените се опитвали да открият начин за намаляване на генетични аномалии в стволови клетки, отглеждани in vitro и тествани в терапията на сърдечносъдови заболявания.

 


Обикновено тези клетъчни култури се отглеждат в изкуствена среда, в която нивото на кислород е високо. Така клетките са подложени на вредното въздействие на свободните радикали.

 

Кислородът, който е необходим за извършване на всички биохимични реакции и без който не можем да съществуваме, е силен окислител, химичните реакции с неговото участие са източник на енергия за всички биологични процеси в организма. Страничен ефект на тези реакции са оксидантите – свободните радикали, на които не достига един електрон. По химичните закони те се опитват да си набавят електрон, откъдето могат: ДНК, мазнини, белтъчини, ферменти, които, загубили своя електрон, също влизат във вредни за здравето химични връзки. Така постепенно клетката губи жизнените си функции и започва да се руши. За да не се случи това, свободните радикали трябва навреме да се открият и обезвредят. Именно за това служат антиоксидантите.

 

Тъй като са нестабилни частици с отрицателен електрически заряд, свободнит радикали са силно реактивоспособни химични агенти. Смята се, че те увреждат клетъчните мембрани и молекулите на ДНК. Свободните радикали са сочени като главните виновници за стареенето на организма и развитието на немалко заболявания.

 

В хода на окислителните процеси непрекъснато се образуват свободни радикали. Всеки един организъм притежава механизми, с които да се бори срещу формирането на подобни опасни за него реагенти. Сред тях са витамини като аскорбиновата киселина или витамин С, токоферолите и токотриенолите или витамин Е, бета каротена, пептидът глутатйон, мелатонинът, коензим Q10 и ензимите супероксид дисмутаза, каталаза и пероксидаза.

 

Така нареченият окислителен взрив е важен както за поддържане на имунните сили на организма, така и спосоността на фагоцитиращите клетки да асимилират вревните микроорганизми. Ако настъпи някаква сериозна промяна в т.нар. окислителен взрив, това може да доведе до срив на имунната система и развитие на сериозни имунодефицитни заболявания.

 

Освобождаването на големи количества свободни радикали в организма се свързва с редица патологични изменения, дегенеративни заболявания на нервната система като болестта на Алцхаймер и Паркинсон, периферни невродегенеративни заболявания, в сърдечносъдовата патология и атеросклерозата, в ендокринни заболявания като диабета, при който също има особен атерогенен риск, при злокачествените заболявания, смутена имунна защита и много други. Недостигът на естествени антиоксиданти нараства с напредването на възрастта и с развитието на хронични патологични процеси.

 

За да се намали оксидативното влияние, изследователите добавяли към отглежданите клетъчни култури различни количества антиоксидантни препарати.

 

Въпреки очакванията им за положителен ефект, експертите установили, че антиоксидантните добавки всъщност нанасят щети върху нормалното развитие на клетките.

 

Вредното въздействие са наблюдавало при добавяне към клетъчните култури на витамини С и Е в количество, съответстващо на това, което хората получават при ежедневен прием на антиоксидантни хранителни добавки.

 

Според авторите, големите дози антиоксиданти влияят върху действието на определени ензими, корегиращи грешките в ДНК-веригата, получаващи се при клетъчното делене.

 

Експериментално проучване потвърдило хипотезата и доказало, че големите количества антиоксиданти могат да се окажат причина за грешки в генетичния код на клетката и да доведат до възникване на мутации. Такива грешки в ДНК-материала са предпоставка за развитие на новообразования и на редица онкологични заболявания, категорични са авторите на изследването.