Глутаминът засилва имунната система и е от съществено значение за растежа на косата.


Глумаминът служи като доставчик на азотен оксид и въглерод, и също е важен елемент за изграждането и поддържането на мускулите. Аминокиселините са необходими за нуклеотидния синтез, където клетки, които се делят бързо, като тези на имунната система и космените фоликули, са зависими от този енергиен източник.  


Глутаминът може да води борба със складирането на мазниниГлутаминът може да преобразува глюкозата в бъбреците без това да влияе на глюкагоновите и инсулинови нива. Глутаминът може да води борба със складирането на мазнини, заобикаляйки отлагането на мазнини, което нормално се причинява от инсулина. Това е от помощ при регулирането на телесното тегло. Има също показания, че глутаминът може да намалява нуждата от захар и алкохол.


Други функции на глутамина и глутаминовата киселина


По време на синтеза от глутамин към глутаминова киселина, мозъкът се предпазва от токсичния ефект на амоняка. Тази протекция срещу клетъчните токсини предотвратява разстройства в мозъчната функция и подобрява дългосрочната и краткосрочната памет.

NEWS_MORE_BOX

 


Пациенти в състояние на преумора и които имат когнитивна мозъчна дисфункция, често имат недостиг на глутаминова киселина. Безпокойство, напрежение, сънни нарушения, безсъние и липса на концентрация- всички са свързани с това. Глутаминът увеличава продукцията на гама амино бутировата киселина (GABA). GABA е важен невротрансмитер, който действа като ключар и намалява натриевите канали между нервните клетки в мозъка и следователно е естествено успокоително средство. Ако тялото има достатъчно глутамин, то може да изгради GABA, което може да има положителен ефект като вътрешно спокойствие. В стресови ситуации подобрява концентрацията и допринася за спокоен и пълноценен сън.