Броят на възрастните с наднормено тегло е повече, отколкото на тези, които страдат от недохранване. Това констатира голямо проучване.
 
Изследването, ръководено от учени от Imperial College London и публикувано в The Lancet, сравнява индекса на телесна маса сред почти 20 млн. възрастни мъже и жени от 1975 г. до 2014 г.
 
Процентът на затлъстяване сред мъжете се е утроил, а при жените вече е повече от два пъти по-висок.
 
„Затлъстяването е тежка епидемия.“, коментира водещият автор на изследването проф. Маджид Езати. Той призовава правителствата да вземат крайни мерки.
 
Проучването борави със сборни данни за възрастни в 186 страни е установило, че броят на затлъстелите хора по целия свят се е увеличил от 105 млн. през 1975 г., на 641 млн. през 2014 г.
 
За сравнение, броят на недохранените хора се е увеличил от малко над 3 млн. на над 4,5 млн.
NEWS_MORE_BOX
 
 
За 40 години затлъстяването сред мъжете е скочило от 3,5% до 10,8 на сто. Сред жените процентите са се повишили дори повече – от 6,4 на 14,9%, се казва в изследването. 
 
Проучването прогнозира и, че вероятността за постигане на целта на Световната здравна организация (СЗО) да задържи нивата на затлъстяване от 2010г. до 2025г., е равна на нула.
 
„Нашето изследване показва, че за около 40 години сме преминали от един свят, в който поднорменото тегло беше разпространено повече от два пъти повече от затлъстяването, до свят, в който все повече хора са с наднормено тегло. “, отбелязва още проф. Езати. 
 
Изключвайки успокоителния факт, че процентът на хора с поднормено тегло намалява през последните четири десетилетия, трябва да бъде дебело подчертано, че глобалното затлъстяване е достигнало критична точка, категорични са специалистите.