Ново откритие развълнува медицинската общност – установена е мозъчна активност у пациенти в кома, когато те чуват гласовете на своите близки.

Група учени от Щатите са установили, че познатите и любими възприятия предизвикват реакция в центрове на мозъка, които преди са смятани за неактивни при пациенти в кома.

 


Изводите са на базата на изследване сред 15 пациенти в кома след тежки черепни наранявания.

 

Експертите наблюдавали техните мозъци, като в продължение на 70 дни са пускали на пациентите различни звуци. Когато за целите на изследването са били използвани звънци, дискове с музика или записи на непознати гласове, които разказват приказка, ядрено-магнитният резонанс не е регистрирал промени.

 

Когато близките на пациента обаче влизали в стаята и започвали да му говорят, активността на нервните клетки леко се задействала и нивата на кислород в мозъка се променяло.

NEWS_MORE_BOX

 

Учените са доказали, че дори във вегетативно състояние, такива пациенти възприемат и реагират на това, което им се говори. Болните дори може мислено да са повторяли това, което са им казвали.

 

Макар това откритие да не променя значително прогнозите на повечето хора в това състояние, то може да е знак, че общуването с човек в кома би могло да му помогне той се върне в съзнание.

 

Новото откритие ще позволи и по-голяма точност при диагностицирането - лекарите ще могат да определят дали пациентът е в кома или друго сходно като проявление, но различно от медицинска гледна точка състояние.

 

Според тях, с помощта на апаратурата дори би могло да се установи истински контакт с пациентите и да се водят с тях диалози.